Novo zdravilo proti parazitskim boleznim

Aktualno-politična novica
26. 10. 2021 - 8.00

Dobro jutro! Švicarska raziskovalna skupina je začetek meseca v znanstveni reviji EMBO Molecular Biology objavila raziskavo, v kateri je poročala o novem načinu, s katerim bi lahko ustavili ali upočasnili razmnoževanje znotrajceličnih parazitov, z zelo majhnim vplivom na človeške celice.

Med znotrajcelične parazite rodu Apicomplexa uvrščamo zajedavce, ki so se zmožni izogniti gostiteljevemu imunskemu sistemu ter se razmnožujejo in živijo znotraj njegovih celic. Povzročajo veliko nalezljivih bolezni, kot so toksoplazmoza, malarija in kriptosporidioza, za katere ne poznamo učinkovitih zdravil oziroma so povzročitelji nanje postali odporni. Ti zajedavci so nam zelo sorodni, saj so evkarionti tako kot mi. To pomeni, da si naše celice delijo podobne terapevtske tarče, kar lahko zelo oteži iskanje zdravil za te bolezni.

Raziskovalna skupina se je osredotočila na iskanje razlik med tubulinom človeških in zajedavskih celic. Tubulin je protein, ki igra pomembno vlogo pri citoskeletu in delitvi celic. Če inhibiramo njegovo delovanje, inhibiramo tudi razmnoževanje celic. Nahaja se v celicah vseh živih organizmov, zato je morala raziskovalna skupina najprej najti razlike v strukturi človeškega in zajedavskega tubulina. Za vir zajedavskega tubulina so uporabili pražival Tetrahymena termophila, saj je ta zelo podoben tubulinu praživali, ki povzroča toksoplazmozo. Pri primerjavi strukture so se poslužili rentgenske kristalografije in krioelektronske mikroskopije. Raziskali so še šest znanih vezavnih mest za terapevtike in jih med seboj podrobno primerjali – identificirali so tisto mesto, ki se pri zajedavskem proteinu najbolj razlikuje od človeškega in je zato najbolj primerno.

Nato so testirali tri znane snovi, ki se vežejo na to mesto, od katerih je combretastatin A4 oziroma CA4 najbolje zavrl rast testnega organizma Tetrahymena termophila. CA4 trenutno prestaja tretjo fazo kliničnega preizkušanja za zdravljenje raka pri ljudeh, zato so morali poiskati molekule, podobne CA4, ki so dovolj specifične za parazitski tubulin in se ne vežejo na človeškega. Najbolj obetavne kandidate so testirali tudi na sami Tetrahymeni termophili, pri čemer se je molekula parabulin izkazala za najboljšo. Parabulin se je namreč vezal na tubulin Tetrahymene termophile, pri čemer je ustavil polimerizacijo tubulina in preprečil razmnoževanje ter praktično ni imel vpliva na človeške celice.

Parabulin bo seveda treba še bolje raziskati, vendar raziskovalna skupina sklepa, da lahko s preučevanjem razlik med tubulinom človeških in zajedavskih celic najde zdravila tudi za druge bolezni, ki jih povzročajo znotrajcelični zajedavci.

 

Zajedavski tubulin je raziskovala Dora.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness