Klan v ŠOU

Oddaja

Na naslovni fotografiji je zajem zaslona posnetka 7. redne seje ŠOU v Ljubljani 2019, na kateri se je Blaž Kadivec (levo) predstavil ob kandidiranju v Nadzorno komisijo ŠOS. Desno je Ajas Midžan, takratni predsednik ŠZ ŠOU v Ljubljani.

 

...in kavaško-škaljarska krimi vojna.
 / 10. 8. 2021
V začetku tega meseca je časnik Večer poročal o tem, da je specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico zoper 24 domnevnih članov slovenske veje mednarodne hudodelske združbe Kavaški klan. Le nekaj dni pozneje je sledila novica, da so kriminalisti aretirali uslužbenko tožilstva, ki naj bi članom Kavaškega klana izdajala tajne podatke. Prejete informacije naj bi nekaterim domnevnim članom klana omogočile, da so se izognili aretaciji. Med njimi naj bi bil tudi nekdanji študentski funkcionar Blaž Kadivec, ki je od maja letos na begu.

Kavaški klan naj bi v Sloveniji začel delovati konec leta 2018, po prejemu dovoljenja za vzpostavitev slovenske podružnice od matičnega Kavaškega klana iz Črne gore. Več o delovanju klana pri nas pove Damijana Žist, novinarka Večera, ki je prva razkrila ključne informacije glede delovanja slovenske celice.

Izjava

Blaž Kadivec je brat v izjavi omenjenega Klemna Kadivca, domnevnega vodje slovenske podružnice Kavaškega klana. Blaževo zatrjevano vlogo v združbi opiše Damijana Žist.

Izjava

Pred opisanimi dogodki je bil Blaž Kadivec aktiven član študentskih organizacij. Prvo funkcijo je zasedel leta 2016, in sicer v ŠOU v Ljubljani. Imenovan je bil na mesto tožilca in tako do leta 2018 opravljal delo nadzornega organa ŠOU. Člane tožilstva so po nekdanji ureditvi predlagale poslanske skupine, tako da je vsaki pripadel en tožilec. V letu 2016 so bili v Študentskem zboru oblikovani trije poslanski klubi: Modro za študente, Povezani in Zagon. Takratnega predsednika študentskega zbora Gregorja Tima Grünfelda, ki je predlagane kandidate za tožilce imenoval na funkcije, smo vprašali, kateri poslanski klub je leta 2016 v imenovanje predlagal Kadivca, a se točnega podatka ni uspel spomniti. Podobno nam je odgovoril tudi tedanji predsednik ŠOU Klemen Peran.

Izjava

Rok Dolenc, trenutni predsednik Študentskega zbora, do oddaje ni uspel vpogledati v arhiv zbora, zato nam točnih podatkov v zvezi z imenovanjem tožilcev še ni posredoval.

Tako Peran kot Grünfeld sicer izhajata iz vrst skupine Modro za študente. Kadivec je bil študent ljubljanske Pravne fakultete, vsaj iz socialnih omrežij pa je razvidno, da je bil aktiven tudi v študentski organizaciji Pravne fakultete Panda, ki je del krovne skupine Modro za študente. Grünfeld nam je na vprašanje, ali je bil Kadivec član Pande, odgovoril, da »Panda v začetku ni imela vzpostavljenega članstva, ampak je temeljila na neformalnem sodelovanju [na] podlagi posameznikove želje do dela v interesu študentov ljubljanske [P]ravne fakultete«.

Po besedah Grünfelda je bil Kadivec sicer »[p]ri svojem študentskem delu precej aktiven in tako takrat sodeloval pri številnih projektih na fakulteti, [na primer pri] dobrodelnem tednu Pravne fakultete, brucovanju in okroglih mizah«. Iz družbenih omrežij je mogoče razbrati, da je bil Blaž socialno povezan s skupino Panda vsaj še do konca leta 2019, ko ga je takratni in trenutni poslanec Pande v študentskem zboru ŠOU Ajas Midžan skupaj še z nekaterimi starejšimi člani pravne študentske organizacije povabil na brucovanje Pravne fakultete z besedami: »kva je fotri, a pridete?!«.

Midžan nas je prosil, da njegov odziv na situacijo objavimo v celoti, zato ga na ta način navajamo v nadaljevanju. »Zadnje poročanje medijev o Blaževih domnevnih povezavah s klanom me je pretreslo in presenetilo. Informacijo, kdo je njegov brat, sem izvedel iz medijev. Blaž je bil aktiven predvsem pri delu študentskega sveta. Pri organizaciji obštudijskih dogodkov pa je takrat sodelovalo ogromno število študentk in študentov, katerih delo je temeljilo predvsem na neformalnem združevanju in interesu ustvarjati koristne vsebine za študentke in študente naše fakultete, tako da o uradnem članstvu v Pandi težko govorim. Prav tako pa se Blaž že nekaj let ni udeležil aktivnosti, ki jih je organizirala Panda. Sicer pa se mi je zdel korekten in marljiv starejši študent. Če se prav spomnim, so njegovi vrstniki poudarjali, da je bil priden študent z zelo dobrimi ocenami, zaradi česar sem bil še toliko bolj presenečen nad to novico.«

Kot je omenil Midžan je bil Kadivec tudi formalno vpet v fakultetne strukture na Pravni fakulteti do leta 2019. Od leta 2016 do leta 2019 je bil namreč član Študentskega sveta Pravne fakultete. Leta 2016 pa je bil Blaž tudi predstavnik Pravne fakultete v Študentskem svetu Univerze v Ljubljani.

Leta 2019 je Blaž Kadivec napredoval tudi v strukturah nadzornih organov študentskih organizacij in postal član Nadzorne komisije Študentske organizacije Slovenije. Na pozicijo ga je predlagalo predsedstvo ŠOU v Ljubljani, ki ga je takrat vodila Mubina Vrtagić, saj je Klemen Peran postal predsednik ŠOS. Po neuradnih informacijah naj bi se predsedstvo posvetovalo s študentskimi predstavniki Pravne fakultete, ki so Kadivca priporočili kot ustreznega kandidata. V sledeči izjavi je Kadivec na 7. redni seji ŠOU leta 2019 navedel svoje pretekle izkušnje kot tožilec in pojasnil razloge za prijavo v nadzorno komisijo.

Izjava

Transkript: "Zdaj kaj je bilo čisto konkretno, recimo delal sem s projekti, dobival sem predvsem ta finančna poročila, predvsem glede porabe sredstev, kar je seveda tudi nekako botrovalo k temu, da sem se odločil za menjavo s funkcijo nadzornika v Nadzorni komisiji Študentske organizacije Slovenije. Zakaj tudi, zdi se mi tudi kot neka višja stopnička v moji karieri, predvsem v tem študentskem udejstvovanju, kolikor imam še to možnost, čeprav me bo verjetno poklic pripeljal mogoče v bistvu nekam drugam, ampak se mi zdi, da je tukaj odlična priložnost za nabiranje izkušenj."

Študentski zbor je Blaža Kadivca na pozicijo v nadzorni komisiji izglasoval s 33 glasovi za in enim proti.
Kadivec naj bi v okviru svojega delovanja v Nadzorni komisiji ŠOS predvsem pregledoval letna poročila študentskih klubov in drugih organizacijskih oblik ŠOS, leta 2019 pa je opravljal tudi funkcijo vodje opazovalca študentskih volitev v Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru. Poleg tega je nadzorna komisija leta 2019 vzpostavila postopek nadzora poslovanja in delovanja zveze ŠKIS za projekt Škisova tržnica 2018. Na Škisovi tržnici leta 2018 je namreč med prevozom denarja, zasluženega na enem izmed največjih študentskih dogodkov v Sloveniji, izginilo več kot 70.000 evrov. Na prvi redni seji nadzorne komisije 8. aprila 2019 je bil Blaž Kadivec imenovan na pozicijo poročevalca za postopek nadzora Zveze ŠKIS in Škisove tržnice 2018.

Iz zapisnika seje izhaja, da je nadzorna komisija ŠOS poročevalcem naložila, »da po načelu iskanja materialne resnice popolnoma in pravilno ugotovijo dejansko stanje«. Naloga formirane skupine je bila torej preiskati dogodek, ki se je odvil po koncu Škisove tržnice v noči z 10. na 11. maj. Končno poročilo te specialne preiskovalne enote ŠOS je bilo izdano konec leta 2019 z naslednjo ugotovitvijo: »Poročevalci ugotavljajo, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja, vendar Nadzorna komisija ŠOS ni pristojna za pregon kaznivih dejanj«. Od incidenta mineva že več kot tri leta, policija pa storilca še vedno ni našla. Na tožilstvo je podala le kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Glede na naše informacije Kadivec ni sodeloval pri Škisovi tržnici 2018, temveč naj bi se aktivnostim v zvezi z dogodkom pridružil šele leta 2019.

Po nekaj mesecih opravljanja funkcije v sklopu nadzorne komisije naj bi Kadivec po besedah izprašanih virov prenehal odgovarjati na elektronska sporočila in telefonske klice, izbrisal svoj Facebook profil in v glavnem popolnoma prekinil komunikacijo z ostalimi člani nadzorne komisije. Nobena od oseb, s katerimi smo bili v stiku, naj ne bi vedela, kaj je bil razlog za Blaževo neodzivnost in opustitev delovanja v sklopu komisije.

Blaževa vpletenost v Kavaškem klanu naj bi bila funkcionarjem skupine Modro za študente, s katerimi smo se pogovarjali, povsem nepoznana. Grünfeld nam je povedal, da je bil nad novico »presenečen in zaskrbljen«. Perana smo vprašali tudi, ali je vedel, da je imel Blaž brata Klemna.

Izjava

Skupaj s Peranom si lahko vsi le srčno želimo, da bi policija preganjala ves potencialni kriminal v študentskih organizacijah.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

je lep in čist

je lep in čist

🤿

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.