Rednih Akademskih 15

Oddaja
studentretake
30. 11. 2016 - 14.00

Včeraj je v prostorih Univerze v Ljubljani potekala izredna seja senata Univerze v Ljubljani, kjer se je med drugim odločalo tudi o spremembah statuta Univerze v Ljubljani. Več o tem nam pove študentka senatorka Živa Jakšič:

Izjava

Določene spremembe statuta so se nanašale na to, koliko brezplačnih opravljanj izpitov naj bo dovoljenih študentom in kakšne naj bodo sankcije za tiste, tako imenovane neresne študente. Predlagana sprememba predvideva, da naj bi bilo že peto in šesto opravljanje izpita komisijsko in torej plačljivo. Rektor univerze Ivan Svetlik bo verjetno s potrjevanjem statuta pohitel, takoj ko bo v uradnem listu objavljena tudi novela Zakona o visokem šolstvu.

Sedaj pa v Maribor, kjer so včeraj prav tako zasedali senatorji Univerze v Mariboru. Tam so odločali, ali bo Klavdij Logožar - nekdanji dekan Ekonomsko-poslovne fakultete - postal redni profesor. Naj spomnimo, da je omenjeni postal znan javnosti, ko je ponaredil diplomo svoje študentke in jo za 24.000 evrov prodal Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji. Logožar ima sicer podporo članov študentskega sveta Ekonomsko-poslovne fakultete in strokovne komisije za pripravo poročila o izpolnjevanju pogojev za izvolitev. A višja instanca, ki potrjuje redne profesorje, je habilitacijska komisija Univerze v Mariboru. Ta je omenjeni predlog zavrnila. Senat Univerze v Mariboru je na seji upošteval njen predlog in zavrnil imenovanje Logožarja za rednega profesorja.

Kampus, kampus, kampus. Prostor, kjer se je letos na začetku študentskega leta kanaliziralo možnost podaljšanja študentske prehrane in tako pripomoglo k vsaj mali obrabi njegovega svežega betona. To je tudi prostor, kjer se lahko kanalizira mnogo stvari. Ena izmed teh so, kot odkriva medijski portal Pod črto, plače dveh bivših študentskih politikov, in sicer Bojana Kureža in Uroša Novaka, ki sta sedaj zaposlena na kampusu. Prvi prejema neto plačo 2115 evrov, drugi pa 1915 evrov. Odziv Študentske organizacije v Ljubljani je, kot bi v svojem oglasu za podjetniško idejo GoVibe rekel Kurež, “step back to reality”, da plače sicer niso takšen problem, če te odražajo določeno “odgovornost”, ki jo prejemnik nosi kot direktor ali kot prokurist, čigar delo opravlja Novak. A ob tem se pojavljajo sporne prakse s kanaliziranjem denarja v prijateljska podjetja in sklepanjem pogodb z različnimi interesnimi partnerji, kar pa je že stalnica našega poročanja.

Predlog zakona o vajeništvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, naj bi prišel v vladno obravnavo nekje v decembru. Ta naj bi uredil status vajenca ter pravice in obveznosti delodajalcev, šol, zbornic in združenj delodajalcev ter ministrstev.

Pojdimo na tuje. Natančneje v Gruzijo in tamkajšnjo glavno mesto Tbilisi. Študentska skupina Auditorium 115 je pred kakšnim tednom zavzela eno od univerzitetnih stavb v mestu. V zasedbi je aktivnih okoli 50 do 70 študentov, medtem ko jih ostali vsakodnevno podpirajo pred samo stavbo. Zasedba je ponovitev protesta, ki se je v Gruziji zgodil že marca, in gre v smeri zaostrovanja političnega pritiska na vlado.

Predvsem želijo ponoviti stare zahteve, ki se v tem času niso izpolnile. Te pa so določitev spodnje meje financiranja izobraževanja in znanosti ter vzpostavitev sistema možnosti volitev študentov v senat. Poleg naštetih dodajajo še eno, ki se nanaša na ureditev študentskih domov in bivanjskih pogojev. Zasedbo bodo nadaljevali, dokler ne bodo postavljeni pogoji izpolnjeni.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 14.30 se bo odvilo še zadnje predavanje v sklopu okoljskega seminarja, ki ga organizira Iskrin odbor za okoljevarstvo. Seminar bo potekal na Biotehniški fakulteti, in sicer z naslovom “KAPITALIZEM, PROSTOTRGOVINSKI SPORAZUMI IN OKOLJE”.

Nocoj ob 18.00 se bo na Gimnaziji Bežigrad zgodil pogovor o izidu ameriških volitev z naslovom “The day after tomorrow - Trumped”. Pogovor organizira skupina mladih dijakov Iskrica.

Jutri se prav tako prične mednarodna študentska konferenca primerjalne književnosti, ki jo organizira Društvo študentov primerjalne književnosti. Prvi uvodni dogodek v sklopu konference se bo zgodil ob 9.00 v Ziferblat time cafeju, kjer bo potekal pogovor z Ano Pepelnik.

V ponedeljek ob 12.00 se bo pred stavbo Univerze v Mariboru zgodil protest za avtonomno Univerzo. Več o tem nam pove ena izmed organizatork Polona Drobnič:

Izjava

Po protestu sledi okrogla miza z naslovom “Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?”. Odvila se bo na Filozofski fakulteti Maribor ob 16.00 v učilnici 0.2.

Bi radi Človeka utapljali v ledeni vodi kibernetskega feedback loopa oziroma vam je dovolj humanistične topline lučk? Potem se v torek, 6. decembera, udeležite začetka bralnega seminarja, ki ga organizira Inštitut za delavske študije, z naslovom “xlr8(accelerate) ur december” v Tovarni Rog, natančneje v Živko Skvotcu ob 19.00.

Novice je pripravil od mojstra vajenec Amadej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala UR vajenci.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness