Žilava svinjina

Oddaja

Tokrat je Žilavo govedino pripravil prof. Rasto Pahor:

V tokratni ediciji najbolj slovenske rubrike smo se premiero lotili pesniškega kolektiva Genialci. ki so svojo kariero začeli s kulinaričnima hitoma. Youtube prvenec "Ti si Burek" je še vedno najbolj gledan spot na njihovem kanalu, a svoj ustvarjalni vrhunec so dosegli prav z ambicioznejšim nadaljevanjem, imenovanim preprosto:

"Koline". Koline so kakopak pesem o kleni slovenski navadi, ki še vedno hrani mnoga usta po deželi z vsemi mogočimi in nemogočimi svinjskimi organi. Zato bi se pesem kaj lahko izrodila v preprosto hvalnico tej stari navadi - železni srajci, ki jo slovenski narod s ponosom nosi že dolga desetletja.

A je več kot to; pesem že takoj na samem začetku afirmira aseksualnost protagonista - soseda, ki "se požvižga na dekline in na gvant", da bi se lažje posvetil svoji prasici v hlevu. Če se je Gregor Samsa v Metamorfozi stradal, pa je sosedova prasica njegovo čisto nasprotje; nažira se in nažira, dokler neuničljive želje po polnejšem življenju ne preseka nož njenega lastnega patrona. "Kot pes," bi zavzdihnila prasica, če bi kdaj prebrala tisto drugo Kafkovo delo. Kakšna škoda, da je samo prasica.

Koline se po pričakovanju ne zaključijo z aktom požrtije - besedilo Romana Posavca namesto tega inteligentno namigne, da so koline pravzaprav nenehen, nepretrgan pojav, ki se pri sosedu odvija vsako leto, vsak mesec in vsak dan. Prva razlaga tega dvoumnega konca je kakopak Nietzschejev koncept večnega vračanja enakega. Druga aluzija pa vleče na ciklično dojemanje časa, kakršno najdemo v izročilu primitivnih ljudstev. V tem spopadu filozofov in kulturologov se bomo pametno postavili na stran v občudovanju edinstvene, da ne rečemo Genialne umetnine.

Genialci - Koline

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness