Kraški ustvarjalci na ulici

Okrogla miza, intervju ali pogovor
26. 5. 2022 - 18.00

Slabo uro od Ljubljane in dobrih dvajset minut od Trsta stoji mesto, v katerem je vsaka stavba, šola, zavod in organizacija poimenovana po eni osebi – Srečku Kosovelu. A glej ga zlomka, po njegovi smrti je po sežanskih ulicah stopalo še veliko umetnic in umetnikov. Velikokrat spregledani od ostalih občanov in občinskih veljakov so se odločili stvari vzeti v svoje roke. Tako bodo jutri, 27. maja, mladi lokalni likovni in literarni ustvarjalci v sklopu intervencije Kulturo na cesto! zavzeli ulice in pokazali svoje delo.

Na dogodku, ki ga organizatorji imenujejo intervencija in bo potekal že drugo leto, ustvarjalci v živo ustvarjajo na petnajstih plakatnih mestih TAM-TAM po Sežani. Pred petkovo intervencijo smo se pogovarjali z eno od dveh idejnih vodij projekta, Mašo Pušnik. Za začetek pa nas je zanimalo, kaj sploh premore kraška kulturna scena s središčem v Sežani.

V Sežani za kulturno-kreativno dogajanje…

Organizatorka projekta je poleg sogovornice, grafične oblikovalke in ilustratorke Maše Pušnik, še ilustratorka in 2D-animatorka Jovana Đukić. Pomanjkanje možnosti v domačem okolju ju je gnalo k razmisleku o oblikovanju programa, ki bi mlade v regiji spodbujal k ustvarjalnemu udejstvovanju. Povod za začetek projekta pa je bil razpis Kosovelovega doma Sežana.

V bistvu projekt se je začel …

Pri organizaciji poleg Kosovelovega doma sodelujejo še društvo Konstruktivist, Klub študentov Sežana, Mladinski center Podlaga, Kosovelova spominska soba in podjetje TAM-TAM. Kot pove Pušnik, široka organizacijska ekipa lažje opravi logistične naloge, zagotavlja pa tudi več sredstev, ki omogočajo širitev programa. Projekt uživa tudi podporo sežanske občine, ki jim pomaga predvsem finančno.

Občina Sežana nas trenutno …

Vsebinskega dialoga z občino bi si želeli tudi zato, ker projekt izhaja iz opažanj in osebnih izkušenj organizatork ter sodelujočih ustvarjalcev, da v Sežani primanjkuje skupnih prostorov ali ateljejev, ki bi jih ustvarjalci uporabljali za svoje delo, izmenjavo idej z drugimi in razstavljanje. Kreativni prostor, ki je hkrati delavnica in izložba, zato postavljajo na ulice.

Letos bodo sodelujoči predstavili dela, ki so jih razvijali pod naslovom UP V BODOČNOST = NESKONČNO. Zakaj zopet Srečko? Pušnik pojasni, da dan dogodka sovpada z obletnico Kosovelove smrti. S temo so želeli spodbuditi k povezovanju tistega, kar je bilo nekoč, in tega, kar si želimo, da bi postalo prihodnost. Prispela dela pa so po besedah organizatorjev temo obravnavala zelo različno. Nekatera so se osredotočala na intimna občutja, druga pa so vzpostavljala povezavo z zunanjim svetom. Poleg likovnikov se bodo letos predstavili tudi literarni ustvarjalci. Pušnik predstavi potek intervencije.

Se pravi likovni ustvarjalci …

Novost letošnje izvedbe je poleg vključevanja literatov tudi razširitev programa.

Lani je blo vse skupej osem …

K sodelovanju na natečaju so bili povabljeni mladi s prebivališčem ali krajem šolanja na Krasu in v delu Brkinov. Pušnik predstavi koristi, ki jih projekt prinaša ustvarjalcem, in izpostavi pomen medsebojnega spoznavanja.

Z Jovano se nama zdi …

Organizatorji tudi opažajo, da ustvarjalni proces – sploh v manjših krajih – velikokrat ni obravnavan kot »pravo« delo. Ustvarjalna mladina zato odhaja v večja mesta ali vsaj Ljubljano, a vendarle imajo tudi lokalna okolja svoje prednosti, predvsem v možnosti neposrednega stika med ustvarjalci in odjemalci kulture.

Ljudje te ful prej opazijo …

Potrebo in željo po povezovanju dokazuje tudi izkušnja lanske intervencije.

Na lanskem dogodku je bila …

Organizatorki Pušnik in Đukić projekt Kulturo na cesto! vidita kot snovanje temeljev za razvoj umetniškega udejstvovanja mladih v regiji. To pa želita v prihajajočih letih postopoma nadgraditi z dodatnimi programi, ki bi izkoristili tudi specifiko kraja. Idej, ki čakajo na realizacijo, je veliko.

Potencialov za nadgradnjo …

Če potrebujete oddih od ljubljanskih galerij, lahko torej 27. maja na svežem zraku spremljate nastajanje umetnin. Po dozo kulture v Sežano in kavbojke v Trst pa se lahko odpravite tudi na vikend izlet, saj bodo zaključena dela na plakatnih mestih na voljo za ogled do ponedeljka, 6. junija.

 

Z Mašo Pušnik se je pogovarjala Iva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo pupe, samo tku dalje!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.