Improviziraj mi lajf

Kulturna ali glasbena novica
22. 3. 2018 - 15.10

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana se ponovno ogrinja v črno zastavo. Gledališčniki se poslavljajo od še enega dolgoletnega člana, igralca Andreja Nahtigala, ki je včeraj umrl v 76. letu starosti. Svojo igralsko kariero je končal že leta 2012, takrat pa mu je Združenje dramskih umetnikov tudi podelilo priznanje za življenjsko delo, odličje Marije Vere.

 

Pod okriljem črnine pa je ob 11. uri v Drama Kavarni potekala predstavitev Sklada Jerneja Šugmana, ki ga je razpisalo Združenje dramskih umetnikov. Sklad, ki je poimenovan po nedavno preminulem igralcu, je bil ustanovljen z namenom ohranjanja spomina na njegovo umetniško, predvsem pa pedagoško delo. Namenjen je štipendiranju perspektivnih mladih talentov s področja dramske umetnosti.
 

Včeraj pa je za eno leto prenehalo biti festivalsko srce Festivala dokumentarnega filma, na katerem so včeraj podelili tudi festivalske nagrade. Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali Dejan Babosek, Bill Shipsey in Ula Furlan, je častno omenila film Tujec v paradižu, ki ga je režiral nizozemski režiser Guido Hendrikx, glavno nagrado festivala - nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic - pa so podelili filmu O očetih in sinovih v režiji Talala Derkija.
 

V obrazložitvi žiranti izpostavljajo tako fizični kot psihološki napor, ki ga je film zahteval od ustvarjalcev, da so izoblikovali produkt, ki je v svoji iskrenosti brutalen. Film, ki govori o indoktrinaciji otrok v radikalni islamistični družini, se posebej osredotoča na razmerje med očetom in sinovi. Žiranti poudarjajo, da je branje filma še vedno prepuščeno bralcu, ki ga lahko bere kot brutalno realen prikaz trenutnega stanja ali ga radikalno interpretira kot antipropagando proti tistim, ki jih ne poznamo, ne želimo in ne razumemo. To pa, po njihovem mnenju, ne bi smel biti razlog, da se filmu O očetih in sinovih prizna kvaliteta.
 

Svetlobo dneva pa bo danes ponovno ugledal festival proste improvizirane glasbe z naslovom Neposlušno. Festival, ki ga organizira zavod Sploh, bo potekal vse do vključno 24. marca. Več o festivalu nam je povedala Špela Trošt, producentka zavoda Sploh.

IZJAVA

Del festivala je tudi glasbena delavnica. Letos jo bo vodil Wilbert de Joode . Nadaljuje Trošt.

IZJAVA

Festival Neposlušno bo z glasbeno delavnico danes prvič letos zadihal ob 16. uri v Španskih borcih, ob 20. uri pa bodo dogajanje prevzeli Bolcsó Bálin, Antti Virtaranta, Ina Puntar in Ana Kravanja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness