Kubanski fotorealizem

Kulturna ali glasbena novica
21. 2. 2020 - 15.15

Pozdravljeni. Današnje Kulturne novice pričenjamo s poročanjem o vladnem sporazumu in sodelovanju s Kubo na področju kulture, izobraževanja in znanosti. Državi se bosta zavzeli za jačanje stikov med univerzami in raznimi izobraževalnimi ustanovami, s spodbujanjem izmenjav, učenjem jezikov, književnosti ter zgodovine. Na področju kulture se vobče planira organiziranje razstav, izdaja umetniških in literarnih del, poskrbelo naj bi se tudi za obiske pisateljev, glasbenikov, slikarjev in drugih umetnikov.

Lokarjeva galerija v Ajdovščini jutri odpira pregledno razstavo Berka. Slovenski umetnik je javnosti poznan pod vzdevkom in je imel do sedaj 77 samostojnih razstav, večkrat pa je bil za svoje delo tudi nagrajen. V 70. letih je bil eden redkih ustvarjalcev, ki se je s fotorealistično stilistiko odvrnil od dominantnega ekspresionizma in abstraktne slike. Berkov opus zajema serijo digitalnih grafik, slik velikega formata in množičnih podob iz popularnega medijskega sveta. Angažirano se dotika problemov sodobnega potrošništva in svetovnih družbenih razmerij skozi delovanje tehnologije, ki mu razpira možnost grafičnega oblikovanja. O podrobnostih Berkove osebe in fotorealizma smo povprašali Vladimirja Bačiča, vodjo Lokarjeve galerije:

Izjava

Bačič podrobneje opredeli filozofiji pop arta in fotorealizma:

Izjava

Bačič razkrije Berkovo prihodnje delovanje:

Izjava

Za konec še kratko poročilo iz včerajšnje okrogle mize z naslovom Produkcijski pogoji za kulturo, izziv in dolžnost za Evropsko prestolnico kulture. Projekt naj bi leta 2025 pripeljal 50 milijonov evrov za razvoj lokalne kulture. Pogovarjali smo se z Markom  iz Avtonomne tovarne Rog, kjer so se na okroglo mizo odzvali z javno tribuno.

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness