Lirični ples

Kulturna ali glasbena novica
15. 5. 2017 - 15.10

V kulturnih novičkah nadaljujemo z zbiranjem podatkov o pomembnejših dogodkih na današnji dan. Tudi tokrat imamo srečo. Na današnji dan leta 1940 sta namreč Dick in Mac McDonald v Kaliforniji odprla prvo restavracijo McDonald’s. Z delovanjem omenjene restavracije je povezano tudi rojstvo koncepta »fast food«.

 

Veliko manj odmeven je podatek, da danes praznujemo mednarodni dan lirike. Na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU so se odločili, da ga zaznamujejo s pesniško-znanstvenim srečanjem Poezija kot pesnikovo življenje. Na njem so vidnejši predavatelji slovenskih univerz razmišljali o poetikah pomembnejših slovenskih in svetovnih pesnikov. Posebne pozornosti so bile deležne Prešernove Poezije, saj letos poteka 170 let od njihovega izida. O njih so na srečanju spregovorili dr. Janko Kos, dr. Igor Grdina in dr. Neža Zajc.

 

Prazniku lirike se danes posvečajo tudi na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, vendar precej bolj osredotočeno: referati, s katerimi so nastopili predavatelji in predavateljice, so posvečeni ustvarjalnosti avstrijskega pisatelja Franza Stefa Griebla  alias Franzobla, ki letos praznuje 50 let. S Filozofske fakultete se bo zvečer javno praznovanje preselilo v Trubarjevo hišo literature, kjer bo Franzobel predstavil svoj zadnji roman Das Floss der Medusa - Splav Meduze.

 

Sedaj pa še k dogodkom s področja vizualne kulture. V Trubarjevi hiši literature bo potekalo odprtje fotografske razstave Uroša Abrama Torzo. Fotografije so nastale med dokumentiranjem istoimenske magistrske predstave Klemna Janežiča, v kateri je priljubljeni igralec izvajal ples buto. Za predstavo je dobil magistrsko Prešernovo nagrado. Vprašali smo ga, od kod pravzaprav izvira njegovo zanimanje za ta ples?

*Izjava

Laik o značilnostih plesa buto prek internetnih virov lahko izve, da omenjen ples združuje groteskno okolje, tabu teme itd. Kaj od tega bomo lahko videli na slikah s tvoje predstave? Je potekala na kakšnem grotesknem kraju ali si grotesko prenesel na oder?

*Izjava

Si lahko v prihodnje obetamo še kakšen zanimiv plesno obarvan projekt?

*Izjava

V Galeriji Škuc pa bo potekala predstavitev alternativne scene osemdesetih let. Na dogodku bo predstavljeno delovanje filmske redakcije ŠKUC, mogoče si bo ogledati tudi nekatere dokumente iz redakcijskega arhiva. Sledila bo projekcija izbranih kratkih filmov iz tega obdobja.

 

Kulturne novice je pripravila Zala.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness