Neodvisna ilustracija

Kulturna ali glasbena novica
21. 10. 2019 - 15.10

Pozdravljeni. Teden se za ljubitelje bienalov začenja obetavno, s 7. Bienalom slovenske neodvisne ilustracije, in se nadaljuje jutri s podelitvijo nagrad devetega Bienala slovenskega oblikovanja Brumen. Ker živimo v svetu, v katerem je sedanjost pomembnejša od prihodnosti, se osredotočimo na danes. Pregledna razstava avtorjev slovenske neodvisne ilustracije se začne ob 19.00 v Kinu Šiška, petnajst do sedmih pa jo bo uvedel pogovor z avtorjema Nikolo Koljo Božovićem in Vukom Ćukom. S kratkimi pogovori, poimenovanimi “15 minut slave”, organizatorji spodbujajo dialog na področju vizualnih praks.

Bienale je nastal v podporo mladih slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo na presečiščih med oblikovanjem in ilustracijo. O pomembnosti dogodka je z nami govorila organizatorka Irena Silić. 

Izjava

Bienale slovenske neodvisne ilustracije pa nikakor ne gre zamenjevati s Slovenskim bienalom ilustracije, ki se odvija marca in podeljuje nagrado Hinka Smrekarja. Od navadnega bienala ilustracije nazaj k neodvisnemu. Beseda ilustracija nam v kontekstu festivala in tudi širše ne dela težav. Besedo “neodvisna” pa nam v izbranem kontekstu pojasni Silić. 

Izjava

Vsako novo izdajo bienala kurirajo avtorji, ki so razstavljali na predhodnem. Umetniki torej po lastnih kriterijih izberejo svoje naslednike. Zanimali sta nas cenzura in vloga organizatorja pri tovrstnem ustvarjanju programa. 

Izjava

Če mislite, da smo se ustavili pri organizatorki, se motite, saj smo se pogovarjali tudi z Ivanom Mitrevskim, ilustratorjem, ki zvečer razstavlja serijo skic skupaj z ostalimi umetniki in kolektivi iz Slovenije in tujine. Mitrevski nam pove nekaj besed o svojem prispevku na bienalu.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness