Nove generacije se kažejo

Kulturna ali glasbena novica
13. 4. 2015 - 15.10

Redkokdaj je na kulturnem sporedu produkcija dijakov srednjih in osnovnih šol, češ da je manjvredna in ne prav globoko premišljena. S tako elitistično pozicijo pa ne bomo nikoli izvedeli, ali je temu res tako, zato vabimo, da v tem tednu preverite, s čim se ukvarja mlajša generacija. Cel teden bo v Cankarjevem domu na sporedu Transgeneracijski festival sodobnih umetnosti, ki se začne danes ob 16. uri. Takrat bodo odprli razstavo likovnih, fotografskih in video del, sledila ji bo gledališka predstava. O festivalu smo se pogovorili z vodjo kulturnovzgojnega in humanističnega programa kulturnega hrama, Barbaro Rogelj.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kljub temu da druge zvrsti niso v podrejenemu položaju, letos na programu Transgeneracij primanjkuje novih medijev, novih pristopov in svežega vpogleda. Pričakovali bi več sodobnih izraznih sredstev, zato nas je zanimalo, zakaj jih ni?

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Priprava festivala ni nikoli enostavna, več kot je ljudi, vključenih v proces, težje jih je organizirati in se odločiti, kaj realizirati v zadnjem momentu. To zlasti velja, kadar se dogodek pripravlja znotraj velikih, nefleksibilnih inštitucij, ki, potem ko kažejo najboljšo voljo, s stvarmi opravljajo počasi. Selekcijo za gledališče sta opravila Petra Pogorevc in Matej Bogataj, s plesom se je ukvarjala Meta Lavrič, likovnost med mladimi pa je preučil Gašper Demšar. Festival transgeneracij nam bo postregel z desetimi plesnimi in gledališkimi predstavami, tako da bo kaj na sporedu vsak dan do 17. aprila, le razstavo si lahko ogledate do 19. v mesecu. Nič evrov ni treba odšteti za vpogled v kulturno produkcijo šolarjev, ki se bo končala z izborom nagrajencev.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness