SVEŽA PRODUKCIJA

Kulturna ali glasbena novica
17. 1. 2013 - 14.10

Danes bo ob 20. uri v NLB Galeriji Avla otvoritev fotografske razstave amaterskega fotografa Franja Bahovca, ki je nastala v produkciji Zavoda za kreativno produkcijo Emzin. Posebnost razstavljenih fotografij je, da so bile posnete v stereografski tehniki. Stereografska fotografija ali krajše stereo fotografija sestoji iz dveh skorajda istih podob. Ob pogledu skozi stereoskop, napravo, ki na videz močno spominja na očala, pred katera se na posebno držalo namesti stereografska fotografija, se leva in desna dvodimenzionalna podoba združita, kar vpliva na to, da podobo vidimo tridimenzionalno. Tovrstna fotografija je bila priljubljena na prehodu iz 19. v 20. stoletje, posebno med ljubiteljskimi fotografi. S stereoskopsko kamero je svoj čas obeležil tudi Franjo Bahovec. O avtorju, njegovem delu in o tem, kaj bo na razstavi mogoče videti, smo govorili s kustosom razstave Želimirjem Koščevićem.

/////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

////////////////////////////////////////////////////

Vsi, ki jih zanima, kaj ustvarjajo študenti različnih ljubljanskih in drugih umetniških akademij in umetniških smeri drugih fakultet ter visokošolskih zavodov, imajo priložnost, da si ogledajo njihovo najnovejšo produkcijo. Danes ob 13. uri bo v galeriji ljubljanske Pedagoške fakultete otvoritev razstave 4. letnika študentov kiparstva. Ob 17. uri bo predstavljena semestrska produkcija Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, ki se je z novim letom preselila iz Ljubljane v Gorico, v palačo Alvarez na naslov Via Diaz 5. V KUD France Prešeren se bodo ob 20. uri predstavili diplomanti in diplomantke Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete. Jutri od 15. ure dalje pa bodo za ogled javnosti odprti ateljeji ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje na Erjavčevi 23.

Absolventa kiparstva na ALUO Tilena Miheliča Kurenta smo vprašali, kakšne so po njegovem mnenju prednosti in slabosti tovrstnih razstav.

////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

////////////////////////////////////////////////////

Novice je pripravila Jasna Jernejšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness