AI-impresionizem tudi v Reviji NIč

Oddaja

Se ti je že kdaj zgodilo, da je članek v tvoji izdani reviji objavil kiborg v letu dva tisoč devetsto devetindevetdeset? Ne? No, prav to se je zgodilo v četrti številki Revije nič. Dvoletna kiborginja Dota Kalan  je v tej številki revije bila tista, ki je s svojim AI vgraviranim sistemom pisala namesto Urbana Pirca in risala namesto Tonija Mlakarja. Za razliko od imena revije pa je njena vsebina pravzaprav nasprotna, saj želi pokrivati več in ne nič. Več o niču pove urednik revije, Urban Pirc.

Izjava

Revija nič, ki sicer izhaja enkrat letno, je tako lani že četrtič udarila v škofjeloške tiskalnike. Mlakarju in Pircu pa soavtorstvo ni v napoto, kvečjemu ju sodelovanje še dodatno motivira. 

Izjava

V praksi obeh avtorjev je prisotna želja po eksperimentiranju. Mlakar in Pirc se pogosto spustita izven cone udobja. Urban Pirc pri svojem pisanju tako posega tudi po poetičnem slogu.

Izjava 

Želja avtorjev je tako ohranjanje čim večje širine in se izraža v poskusih z manj in bolj uspešnimi rezultati. Pirc pove, kako eksperimentira Toni Mlakar, ki se ne spopada z besedami, temveč z risbo.

Izjava

Kaj pa se zgodi, ko umetna inteligenca, v obliki že omenjene kiborginje Dote Kalan, nadomesti risarja Mlakarja?

Izjava

Videti je, da se bodo stroji morali še malce poglobiti v teorijo slikarstva. Še večje težave kot pri risanju pa ima umetna inteligenca pri pisanju revije. Mogoče je AI celo zaspal pri mizi, kar pa Pircu ni bilo preveč všeč.

Izjava

Urban Pirc je torej spet prevzel vajeti pisanja Revije nič. Za razliko od ostalih edicij revije sta avtorja v zadnjo vključila le eno, zaokroženo zgodbo – umetno inteligenco. Več o vlogi AI v novi številki Revije Nič pove Urban Pirc.

Izjava

Veliki mastermajnd Dota Kalan, kiborg, ki piše in riše za Revijo nič, je torej vseeno potreboval nadzor avtorjev. Njen umetniški in humorni domet ni, kakor že rečeno, dosegal zastavljenih ciljev pisca in risarja Revije nič. Pa nič za to, revija ne glede na vmesne vrinjene človeške izdelke ni nič manj zabavna in slogovno raznolika.

Četrta številka Revije nič, izdana v decembru 2023, je s svojimi tristotimi natisi spet preplavila domačo škofjeloško pokrajino. Razširila pa se je tudi v druge kraje.

Izjava

No, kaj še čakate, poslušalci in poslušalke. Zastonj bralno čtivo vas čaka in si želi branja ter podajanja med različnimi bralci. Vsebina revije stremi k raznolikosti in eksperimentalnosti, tako da nič ne de, če v Reviji nič mogoče nič ni človeškega.

 

Kulturni obzornik je pripravil vajenec Erik.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness