Janši 8000 € OFF

Aktualno-politična novica
3. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

O dejavnikih nemškega proizraelskega in sionističnega sentimenta
 / 2. 11. 2023

Izraelska vojska je sporočila, da je s treh strani obkolila mesto Gaza. Med glavnimi tarčami kopenske invazije sta soseski Zejtun in Tal Al Hava. V drugi je bolnišnica Al Kuc, okolico katere izraelska vojska bombardira več dni. Borci Hamasa in zavezniškega Islamskega džihada se v bojih proti okupatorju zanašajo na hitre operacije, po katerih se vračajo v predore pod mestom. Od začetka kopenske invazije v Gazi je umrlo 23 izraelskih vojakov. Izraelska vojska še vedno izvaja zračne napade, s katerimi je skupno pobila več kot 9000 ljudi.

Izraelska vlada je sporočila, da v Gazo vrača vse palestinske delavce, ki so bili na izraelskem ozemlju v času operacije Hamasa sedmega oktobra. Delovno dovoljenje za delo izven območja Gaze ima okrog 18.500 Palestincev, zdaj pa jih je nekaj več kot tri tisoč Izrael že napotil k mejnemu prehodu Kerem Abu Selem, vzhodno od mejnega prehoda z Egiptom. Po razglasitvi vojnega stanja so izraelske oblasti več tisoč palestinskih delavcev priprle. 

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Okoli 800 ljudem, med njimi večina s tujimi potnimi listi in več deset ranjenih Palestincev, so doslej z območja Gaze dovolili oditi v Egipt. Po podatkih egiptovskega zunanjega ministra Ismaila Kairata na izstop iz Gaze čaka okoli sedem tisoč ljudi, ki imajo potni list druge države.
Nadaljujejo se tudi izraelski napadi na palestinsko prebivalstvo na okupiranem Zahodnem bregu. Ponoči so izraelske sile izvedle racije v begunskih taboriščih Dženin, Al Favar in Kalandija. Število ljudi, ki so jih izraelske sile in naseljenci ubili na Zahodnem bregu, je od oktobrskga napada Hamasa naraslo na okoli 140, ranjenih je več kot dva tisoč. 

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sprejel načrt, ki predvideva dobrih 13 milijard evrov vojaške pomoči Izraelu. Večino glasov so prispevali republikanci, ki obvladujejo spodnji dom. Načrt je prvi večji zakonodajni ukrep, odkar spodnjemu domu predseduje Mike Johnson, ki je svojo vlogo prevzel prejšnji teden, potem ko je desničarska frakcija njegove stranke uspela odstaviti Kevina McCarthyja. Zakonska potrditev pomoči Izraelu ima malo možnosti za uveljavitev, saj bi jo moral potrditi senat, kjer imajo večino demokrati, prav tako pa bi ga moral potrditi predsednik Joe Biden. Ta je že izrazil svoje nasprotovanje pomoči, ki jo je pripravil predstavniški dom, češ da morajo vojaško pomoč nameniti tudi Ukrajini. Kongres je pozval, naj sprejme paket nujnih izdatkov v višini 106 milijard evrov, ki vključuje sredstva za Izrael, Tajvan in Ukrajino.

sbfbfbfbf
Propad tretje največje kriptoborze in povezanih podjetij
 / 7. 12. 2022

Ustanovitelja propadle kriptoborze FTX, Sama Bankmana-Frieda so na newyorškem sodišču spoznali za krivega goljufije, poneverbe in kriminalne zarote. Tožilci so Bankmana-Frieda bremenili, da je strankam ukradel okoli 10 milijard evrov, denar pa porabil za tvegane naložbe, nakupe nepremičnin in donacije političnim strankam. Nekdanjemu kriptotajkunu grozi do 110 let zaporne kazni. Porota je kriptogoljufa spoznala za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. 

Gvatemalska volilna komisija je stranki Gibanje semena novoizvoljenega predsednika Bernarda Arévala izdala prepoved delovanja. Generalno tožilstvo stranki očita nepravilnosti pri načinu, kako je stranka pred petimi leti zbirala potrebne podpise za ustanovitev in registracijo stranke. Prepoved delovanja stranke je generalno tožilstvo sprožilo že julija letos, tik pred razglasitvijo rezultatov prvega kroga volitev, vendar je višje sodišče odločilo, da stranke ni mogoče suspendirati med volilnim ciklom, ki se je končal 31. oktobra. Predstavniki volilne komisije so pojasnili, da prepoved delovanja stranke ne more razveljaviti rezultatov, ki so prinesli zmago Arévalu, niti ne more razveljaviti 23 poslanskih mest, ki jih je stranka pridobila na volitvah. Stranki pa so prepovedali izvajanje lastnih skupščin ali upravnih postopkov. Prepoved je podžgala množične proteste in blokade cest, na katerih državljani že mesec dni zahtevajo očiščenje pravosodnega sistema. 

STA vladi zaprla dostop do tržnih vsebin
 / 1. 3. 2021

Celjsko okrožno sodišče je predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo spoznalo za krivega obrekovanja in mu izreklo denarno kazen v višini 8000 evrov. Bojan Veselinovič, nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije, ga je tožil zaradi tvita, v katerem je Janša zapisal, da je Veselinovič »sodelavec pri umoru novinarja«. Janša je s tvitom namigoval, da je Veselinovič odgovoren za smrt nekdanjega urednika STA Boruta Meška, ki je bil leta 2009 odpuščen, pol leta kasneje pa umrl zaradi težje bolezni. Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je po razsodbi dejal, da gre za vnaprej napisano obtožbo in pripravo na predčasne volitve, česar je Janša že navajen. Veselinovič pa je dejal, da upa, da bo razsodba v poduk posameznikom v politiki, ki si takih izjav ne bi smeli privoščiti. Dodal je še, da bo izplačano kazen podaril žrtvam poplav. 

Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejela odločitev o začetku preiskave v primeru sumov pritiskov na delo policije v času ministrovanja Tatjane Bobnar. Odločitev o uvedbi preiskave je sprejel senat v sestavi dveh namestnikov predsednika komisije, Davida Lapornika in Simona Savskega. Predsednik komisije Robert Šumi se je iz postopka odločanja v zadevi izločil, kar je utemeljil s tem, da ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi. Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih, ki naj bi jih nanjo in policijo izvajal predsednik vlade Robert Golob, komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila. O pritiskih je znova spregovorila prejšnji teden na zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje vmešavanje politike v delo policije in drugih državnih organov. 

V Dravogradu je Drava dopoldne prestopila bregove, zato so preventivno evakuirali devet objektov. Narasle vode, predvsem podtalne, so poplavljale ob izlivu Meže, zato so gasilci tam črpali vodo iz objektov. Tako v Dravogradu kot Vuzenici so se oglasile sirene za opozorilo na nevarnost, kasneje, nekaj pred 9. uro pa so v Dravogradu aktivirali še sireno za neposredno nevarnost zaradi naraščanja reke Drave. Gasilci so imeli veliko dela tudi na Bohinjskem, predvsem s prečrpavanjem vode iz kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov, največji v vasi Podjelje. Več o aktualnem stanju na poplavnih območjih je povedal Janez Polajnar z agencije za okolje. 

Izjava

Državni svet je na izredni seji s 15 glasovi za in 10 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o delovnih razmerjih. S 17 glasovi za in petimi proti je izglasoval tudi veto na novelo zakona o tujcih. O noveli bo moral državni zbor glasovati ponovno, za potrditev zakona pa bo potrebnih 46 poslanskih glasov. 

 

 

Vir slike: Flickr/Wikipedia (EPP), modificirano

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

A pogojna zaradi žalitev se je pa Janezu že iztekla? Al kako je s tem? Hitro mineva čas

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.