Nad orožje s orožjem

Aktualno-politična novica
20. 12. 2012 - 14.00
 / OFF

V nagovoru južnokorejskemu narodu je novoizvoljena predsednica Park Geun Hye dejala, da si bo prizadevala za zbliževanje s Severno Korejo, vendar pri vprašanju nacionalne varnosti ne namerava popuščati. Po njenih besedah je severnokorejska izstrelitev rakete dolgega dosega na simbolen način pokazala, v kakšni varnostni realnosti se Južna Koreja nahaja. V govoru, ki je bil namenjen predvsem zunanjepolitičnim temam, je bilo zaznati  distanco od politike odhajajočega predsednika Leeja Myung Baka, ki je med drugim prekinil dobavo humanitarne pomoči Severni Koreji. Predsednica Park Geun Hye bo uradno prisegla 26. februarja.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je pozdravil odločitev Velike Britanije, da bo slabo polovico od svojih 9 tisoč prisotnih vojakov iz dotične države umaknila. Karzaj pravi, da je njegova država pripravljena na prevzem odgovornosti za varnostne razmere ter da je do britanske odločitve prišlo ob ustreznem času. Zveza NATO se sicer pripravlja na dokončen prenos odgovornosti za varnost v državi na afganistanske sile, kar se bo zgodilo konec leta 2014.

Kitajske oblasti so aretirale približno tisoč pripadnikov krščanske sekte Vsemogočni bog, ki je širila govorice o koncu sveta ter hkrati kritizirala komunistično vladavino v državi. Pripadniki okultne kitajske skupine, so bili aretirani v okviru vsedržavne policijske akcije. V pozivih širši skupnosti je skupina v skladu z njihovo interpretacijo majevskega koledarja javnost nagovarjala, naj pred koncem sveta, kot ga poznamo, pokončajo rdečega zmaja komunizma. Po predvidevanjih skupine Vsemogočni bog se bo v petek pričelo tridnevno obdobje teme, začinjene s cunamiji in potresi. Po apokaliptičnem tridnevju naj bi sledilo spokojno življenje pod vladavino ženske različice Jezusa, a vendarle zgolj za tiste, ki bodo sledili načelom skupine Vsemogočni bog. Skupina, ki na Kitajskem obstaja slabih dvajset let, je doživela svoj konec pred koncem.

Konec sveta se dostikrat odvija nam vsem pred očmi. V  teksaškem mestu Harrold v Združenih državah Amerike so otroci in starši brez skrbi glede varnosti v lokalni javni šoli. Več učiteljev ima namreč pri sebi osebno orožje. V luči nedavnega strelskega pohoda v Združenih državah o podobnih ukrepih razmišljajo še v štirih drugih zveznih državah. Več o dogajanju čez lužo nam pove novinarka Radia Študent, Lidija Poljaček:

Izjava je v posnetku.

V valu obiskov raznih bradatih mož v tem času po vsem svetu se je tudi Veliki brat odločil, da ne bo izostal. Obiskal je namreč Hrvaško prestolnico  in v svoji zapuščini pustil 225 nadzornih kamer na 75 različnih lokacijah v Zagrebu. Projekt, ki je stal več kot dva milijona evrov in se začel pred dvema letoma, je zaključen te dni na Cvetnem trgu v središču mesta ter pri fontanah poleg hrvaške Narodne in Univerzitetne knjižnice. Ne glede na napovedi, da gre zgolj in le za zmanjševanje števila prekrškov v prometu, vandalizma ter preprečevanje prometnih gneč,  prebivalci hrvaškega glavnega mesta  niso povsem prepričani, ali gre res le za to. Ni jih malo, ki v pogovorih ali pa v različnih odzivih na spletu trdijo, da gre pravzaprav za priprave na morebitne demonstracije, ki bi se utegnile dogajati na Hrvaškem, ter večji splošni nadzor nad prebivalci Zagreba.

Na Okrajnem sodišču v Mariboru danes obravnave 12 od 28 priprtih po nedavnih uličnih protestih proti županu Francu Kanglerju. Prvi je pred sodnico Simono Mernik stopil teolog Žarko Strahnič, ki je krivdo priznal. Izrečena mu je bila pogojna obsodba 5 mesecev in 15 dni pripora. Obtoženi nekdanji protestantski duhovnik je v zagovoru izrekel obžalovanje uporabe nasilnih metod med protesti, a hkrati dodal, da sta ga h kaznivemu dejanju vodila razočaranje in obup, najprej nad razmerami v državi, nato pa zaradi nasilja policistov. Bivši župnik se je skupini izgrednikov pridružil po tem, ko zaradi policijskega kordona ni mogel domov. 

Med 28. priprtimi v mariborskem zaporu je vseeno veliko takih, ki so popolnoma nedolžni. Eden izmed takih je Jernej Mažgon – Jerry.  Jerry, sojenje na mariborskem okrožnem sodišču in protesti v Mariboru so poglavitni razlogi za okroglo mizo, ki se ima zgoditi danes ob 14.00 v Zavodu Udarnik Maribor. Vabljeni.

Na simbolični lokaciji pred stavbo nekdanjega vojaškega sodišča na Roški cesti je podal izjavo za javnost novo formiran Odbor za pravično in solidarno družbo, ki ga tvorijo nekateri vidnejši akademiki ter intelektualci. Zgodovinar Jože Pirjevec je v imenu prvih prebral manifest s takojšnjimi zahtevami pred jutrišnjimi vseslovenskimi protesti. Od vlade nemudoma zahtevajo odstop in opozicijo pozivajo, naj soomogoči prehod v tako imenovano novo kvaliteto demokracije s podporo državljanski vstaji in posledičnemu oblikovanju tehnične vlade. Od sedanje vlade prav tako zahtevajo, da javnost seznani z identiteto in cilji provokatorjev, ki so zanetili nasilne izgrede na novembrskih demonstracijah v Ljubljani. Govori Jože Pirjevec:

Izjava je v posnetku.

V kratkem manifestu so predstavili tudi svoje poglede na politično-ekonomsko situacijo v Sloveniji. Enega od korakov za izhod iz krize vidijo v demokratizaciji odločanja - torej delavskem soupravljanju, v pravični delitvi presežne vrednosti, trajnostnem razvoju in zakonsko določenem minimalnem plačilu. Izključena ni bila niti formacija nove politične stranke, več informacij pa bo kmalu dostopnih na njihovi spletni strani “odbor.si”. Govorili smo še s članom Vukom Čosičem.

Izjava je v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.