OFF šolske vneme in raznih detektorjev

Aktualno-politična novica
28. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

OFF začenjamo v Bruslju, kjer so se pozno ponoči končala pogajanja zunanjih ministrov Evropske unije o sankcijah proti Siriji. Dosežen je bil kompromis o podaljšanju sedaj veljavnega svežnja sankcij proti režimu v Damasku, razen embarga na izvoz orožja, kar so bile tudi mokre sanje nekaterih držav, predvsem Francije in Velike Britanije. O dostavljanju orožja, po doktrini Unije seveda zgolj sirskim upornikom, bo tako vsaka država v prihodnje odločala sama. Članice so se vseeno zavezale, da orožja zaenkrat ne bodo izvažale, vsaj do prvega avgusta pa naj bi dogovor znova pretehtale. Unija tako namerava počakati na rezultate druge ženevske konference, ki naj bi bila predvidoma v juliju in katere pobudnice so Združene države Amerike in Rusija. Oboroževanju sirske opozicije je sicer najbolj nasprotovala Avstrija, Slovenija pa se je uvrstila med tiste države, ki niso želele posegati v dosedanji nabor sankcij, a se menda zavedajo nujnosti kompromisa.

V bližini meje s Sirijo na vzhodu Libanona je ponoči prišlo do novega incidenta. V mestu Arsal so neznanci ubili tri libanonske vojake, nato pa so zbežali v Sirijo. Na tem območju uživajo sirski uporniki močno podporo, saj se v mestu zadržuje precej nasprotnikov sirskega predsednika Bašarja al Asada pa tudi beguncev. Februarja sta bila v zasedi že ubita dva libanonska vojaka, zaradi česar je prišlo do napetosti med lokalnimi prebivalci in vojsko.

V predmestju pakistanskega mesta Pešavar je bila ustreljena članica ekipe, ki je na območju začenjala izvajati novo kampanjo cepljenja proti otroški paralizi. Številni muslimanski prebivalci na severozahodu države cepljenju nasprotujejo, ker so prepričani, da cepivo vsebuje svinjino ali pa povzroča neplodnost. Pri cepljenju naj bi tako šlo za nič manj kot zaroto zahodnih držav za sterilizacijo muslimanov. K takšnim strahovom je precej pripomoglo tudi lažno cepljenje, sproženo s strani ameriške obveščevalne službe CIA v mestu Abotabad. Na ta način je poskušala pridobiti vzorec DNK družine Osame bin Ladna. Zaradi podobnih napadov, v katerih je bilo lani ubitih devet članov ekip za cepljenje, so bili Združeni narodi decembra prisiljeni prekiniti obširno kampanjo. Z njo so kasneje nadaljevali ob zaščiti varnostnih sil, saj je otroška paraliza ob Pakistanu endemična zgolj še v Afganistanu in Nigeriji.

Afriška unija je ob koncu dvodnevnega zasedanja v etiopijski prestolnici Adis Abebi Mednarodno kazensko sodišče obtožila, da Afričane obravnava na rasni osnovi, hkrati pa tudi pozvala k končanju procesa proti kenijskemu predsedniku Uhuri Kenyatti in njegovemu namestniku zaradi zločinov proti človečnosti. Mnogi afriški voditelji so prepričani, da se sodišče nepošteno osredotoča na Afričane, medtem ko ignorira osumljene v ostalih delih sveta. Sodišče je v odzivu izjavilo, da ne bo reagiralo na resolucijo Afriške unije. Dodalo je, da so štiri od osmih preiskav na kontinentu zahtevale afriške države same, proces proti kenijskemu predsedniku pa je bil na mednarodno sodišče preložen potem, ko je spodletelo sojenje na domačih sodiščih.

Nemško državno železniško podjetje Deutsche Bahn načrtuje preizkušanje majhnih dronov oziroma zračnih plovil brez posadke. Droni z infrardečimi kamerami naj bi ponoči nadzirali skladišča, pridobljeni posnetki pa naj bi omogočili preganjanje grafitarjev, ki naj bi s svojim ustvarjanjem podjetju povzročali za sedem milijonov in pol evrov škode letno. Snemanje javnih površin je v Nemčiji sicer občutljivo vprašanje, kar se je pokazalo že ob Googlovem projektu „StreetView“. Deutsce Bahn na takšne pomisleke odgovarja, da bo uporaba dronov omejena zgolj na njihovo lastnino. O uporabi brezpilotnih plovil pa je v preteklosti razmišljala tudi država. Na začetku meseca je obrambno ministrstvo ustavilo drag projekt Euro Hawk, s katerim je nameravalo razviti lasten dron, ki bi ga uporabljalo v tujini. Prepreka projektu je bilo tudi predvideno nasprotovanje kontrole zračnega prometa, ki naj v skrbi za varnost civilnega letalskega prometa ne bi dovoljevala vzleta in pristanka plovila.

Francosko ministrstvo za izobraževanje je sprožilo akcijo strožjega nadzorovanja in posledičnega kaznovanja pri izpitnem goljufanju osnovnošolskih otrok. Že lani je bilo tako kaznovanih dve tretjini zalotenih, medtem ko jih je bilo leto poprej samo polovica, vendar oblasti skupaj s sindikati učiteljev hočejo še več. Prepreka njihovim željam so predvsem pametni telefoni šolarjev, zato je od lani učiteljem dovoljena uporaba detektorjev takšnih naprav. Od letošnjega poletja bodo z detektorji opremljeni vsi učitelji, kaznovan pa naj bi bil vsak poskus goljufije oziroma iskanja pravega odgovora prek spletnih brskalnikov na telefonih. V najslabšem primeru šolar kar pet let ne bo smel ponovno opravljati končnega letnega izpita, kršitev pa bo tudi pazljivo zabeležena. Učiteljski sindikati v trenutkih razuma vseeno opozarjajo, da bi bili lahko otroci dvojno kaznovani, saj bi jih posledice spremljale skozi celo življenje.

Sindikat vojakov Slovenije je na ustavno sodišče vložil zahtevo za razveljavitev celotnega zakona za uravnoteženje javnih financ. Zakonu se je lani obetal referendum, ki sta ga napovedovala policijska sindikata, a sta tekom zbiranja podpisov za razpis referenduma od pobude odstopila, ker sta z vlado sklenila sporazum. Še isti dan je nato predsednik republike zakon razglasil, veljati pa je začel enaitridesetega maja lani. V sindikatu vojakov so prepričani, da po razpisanem koledarskem roku za zbiranje podpisov po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi tega ni mogoče ustaviti, še manj pa zakon poslati v razglasitev predsedniku države. Postopek zbiranja podpisov je bil tako po njihovem nezakonito prekinjen, ustavne pravice volivcev pa so bile kršene.

Župan mesta Maribor Andrej Fištravec je z različnimi deležniki izoblikoval sklop ukrepov, ki bi vsaj nekoliko ublažili stisko 231 odpuščenih delavcev hčerinskih družb Mariborske livarne Maribor ter 103 delavcev invalidskega podjetja MLM-Storitve, ki naj bi bili odpuščeni v naslednjih dneh. Več Bartolo Lampret, svetovalec župana:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Slovensko farmacevtsko društvo je izdalo strokovno publikacijo z naslovom Sodobna fitoterapija, s katero na znanstven način, a v poljudnem in za slehernika razumljivem jeziku približuje svet zdravilnih rastlin. Več o delu nam pove profesor Borut Štrukelj, eden od avtorjev:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Zdravilne rastline so bile v 20. stoletju na račun sintetičnih zdravil zapostavljene. Kakšna prihodnost se obeta?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.