OFF nad novinarje

Aktualno-politična novica
izrael
21. 11. 2023 - 15.00
 / OFF

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Vse bolnišnice na severu Gaze so popolnoma prenehale delovati, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi. Izrael je bolnišnice obkolil in jih obstreljuje pod pretvezo, da ima pod bolnišnicami svoje prostore palestinski Hamas. Iz svetovne zdravstvene organizacije so sporočili, da organizirajo evakuacijo treh bolnišnic. Izraelska vojska je medtem zbombardirala begunsko taborišče Nusejrat v območju srednje Gaze. V južnem Libanonu, blizu naselja Tir Harfa, je izraelska vojska ubila dva novinarja libanonske televizije Al Majadin. S televizije so sporočili, da je šlo za direkten napad, v katerem je poleg dveh novinarjev umrl še tretji sodelavec televizije. Na televiziji pravijo, da je izraelska vojska novinarje napadla, ker je televizija znana po zavzemanju za Palestince in vojaško zavezništvo z Iranom. Libanonski premier Nadžib Mikati je dejal, da napad dokazuje brezmejnost izraelskih zločinov. Od sedmega oktobra je izraelska vojska ubila prek 50 novinarjev.

O krivcih za umor slovaškega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke
 / 7. 4. 2020

Od dejanskih k retoričnim napadom na novinarje. Slovaški premier Robert Fico je naznanil, da prekinja vse komuniciranje s štirimi osrednjimi mediji v državi. Gre za Televizijo Markíza, časopisa Denník N in SME ter spletno stran Aktuality. Kakor je dejal Fico, štirim medijem ne bo dajal izjav, ker ne poročajo resnično, pravočasno in celovito. Že pred tem je Fico štirim medijem prepovedal vstop v vladne pisarne. Predsednik parlamenta Peter Pellegrini, vodja Ficove koalicijske partnerice, je tudi predlagal zakon, po katerem bi medijem omejili snemanje ali prenašanje zvoka in videa iz medijskega središča in knjižnice parlamenta. Mediji, s katerimi se Fico ne razume, so liberalne usmeritve, medtem ko nova slovaška vlada v imenu socialdemokracije zagovarja desničarske politike. Odgovorni urednik časopisa Denník N, Matúš Kostolný, je dejal, da Ficova odločitev krši obvezo javnih funkcionarjev po informiranju medijev. Kostolný je pripomnil, da se sicer zanje veliko ne spreminja, saj Fico njegovemu časopisu na vprašanja ni odgovarjal že leta. Fico je svoj četrti premierski mandat začel pred mesecem dni, po zmagi na volitvah.

Pogovor z dr. Markom Hočevarjem o srbskem zunanjepolitičnem manevriranju
 / 1. 7. 2023

Srbsko zunanje ministrstvo je hrvaškega diplomata Hrvoja Šnajderja razglasilo za persono non grato. Glavni tajnik hrvaškega veleposlaništva v Srbiji je po trditvah ministrstva močno odstopil od okvirov diplomatskih norm in kršil dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih. Novosti, ki sodijo pod okrilje propagandne mašinerije srbskega predsednika Aleksandra Vučića, poročajo, citiramo: »Kot nam je rečeno, gre za dokumentirano vohunjenje in napeljevanje k delu za hrvaško službo. To pomeni, da so zbrani dokazi, da je Šnajder prekršil Dunajsko konvencijo …« Na srbskem zunanjem ministrstvu so dodali, da obžalujejo dejanja diplomata. Hrvaški veleposlanik v Srbiji Hidajet Biščević izgona Šnajderja ni želel komentirati. Pojasnil je, da četudi bi vedel, kaj je Šnajder storil, tega ne bi smel povedati. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je dejal, da je nad odločitvijo presenečen in mora še videti, za kaj gre.

rewolt gasilska
Dostavljalci ustanovili sindikat
 / 19. 4. 2023

Britansko vrhovno sodišče je odločilo, da dostavljalci podjetja Deliveroo nimajo pravice do kolektivnih pogajanj in drugih delavskih pravic. Dostavljalci hrane pri podjetju niso zaposleni, a sindikalna centrala Neodvisni delavski sindikat Velike Britanije je za več deset tisoč delavcev štiri leta na sodiščih skušala dokazati, da so dejansko v delovnem razmerju. Za odločitev sodišča je bilo odločilno, da podjetje v pogodbe, ki jih z dostavljalci sklene, vključuje posebno klavzulo. Po njej imajo dostavljalci v teoriji možnost, da naročilo, ki so ga prevzeli, odstopijo drugim dostavljalcem. Kakor je sodbo utemeljila sodnica Vivien Rose, klavzula kaže, da pogodbe med podjetjem in dostavljalci ne pomenijo delovnega razmerja.

Ameriška obalna straža je sporočila, da išče izvor puščanja nafte iz naftovoda v Mehiškem zalivu. V četrtek so približno 30 kilometrov od delte Misisipija, južno od New Orleansa, na morski gladini opazili plavajočo nafto. Zatem so zaprli naftovod teksaškega podjetja Main Pass Oil Gathering, iz katerega je po oceni obalne straže v morje izteklo prek štiri milijone litrov nafte. Relativno gledano ne gre za večjo količino – leta 2010 je iz vrtine, ki jo je upravljala korporacija BP, v Mehiški zaliv izteklo 210-krat več nafte, kakor tokrat.

O razrezu proračunskih izdatkov in učinkih fiskalnega pravila na državne proračune
 / 14. 7. 2023

V Državnem zboru poslanci obravnavajo proračuna za prihodnji leti. Po predlogu spremembe proračuna za prihodnje leto vlada predvideva uskladitev socialnih transferjev, od socialne pomoči do štipendij, v višini 70 odstotkov inflacije. Davčne olajšave in dohodninska lestvica bodo na zdajšnjih ravneh. Vladni izgovor za nepopolno uskladitev socialnih transferjev je zagotavljanje sredstev za poplave. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec je zatrdila, da bo vlada nadaljevala ekspanzivno fiskalno politiko, kar potrjujejo načrtovana sredstva za naložbe, za dve leti skupno 1,8 milijarde evrov. Vlada je sprva napovedala tudi, da plač v javnem sektorju prihodnje leto ne bo usklajevala z inflacijo, a je od tega po sindikalni grožnji splošne stavke odstopila. Kot je pojasnila Saša Jazbec, pa to še ne pomeni avtomatične uskladitve.

Izjava

solidarno
Na ministrstvu za solidarno prihodnost izvlekli čarobno palico
 / 8. 2. 2023

Ljubljanski mestni svet je že potrdil rebalans letošnjega proračuna, predloga proračunov za prihodnji dve leti in finančni načrt občinskega stanovanjskega sklada. Naslednje leto bo občina iz več kot pol milijarde evrov težkega mestnega proračuna stanovanjski sklad dokapitalizirala s sedmimi milijoni evrov, leta 2025 pa s petimi milijoni. Naslednje leto bodo na občinskem stanovanjskem skladu sicer odkupili 88 stanovanj ob Šmartinski cesti od zasebnega investitorja, ki jih bodo namenili neprofitnemu najemu na podlagi starega dogovora. Mestni svet, v katerem večino župana Zorana Jankovića dopolnjujejo svetniki socialdemokratov in Gibanja Svoboda, tako ni podprl predloga opozicijske Levice po višji dokapitalizaciji sklada. Direktor sklada Sašo Rink je dejal, da kot direktor sklada ne bi bil pripravljen sprejemati občinskega denarja kar na zalogo. Janković pa je svetnico Levice Urško Honzak, ki je sicer tudi piarovka pri ministru Simonu Maljevcu na ministrstvu za solidarno prihodnost, pozval, naj raje poskrbi, da bo država začela gradnjo obljubljenih državnih stanovanj. Po Jankovićevem je nastopil čas, da lopato zagrabi država.

 

Vir fotografije: IDF, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.