Sodni OFF Dodiku

Aktualno-politična novica
12. 9. 2023 - 15.00
 / OFF

Republika Srbska ne priznava visokega predstavnika za BiH
 / 9. 8. 2023

Sodišče Bosne in Hercegovine je potrdilo obtožnico proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku. Obtožnica Dodika bremeni neizvajanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, Christiana Schmidta. Prav tako je državno tožilstvo obtožilo Miloša Lukića, ki je julija postal vršilec dolžnosti direktorja uradnega lista Republike Srbske. Tožilstvo je obtožnico sicer vložilo pred tremi tedni, ampak jo je sodišče tožilstvu vrnilo v dopolnitev. Dodik je julija podpisal zakon o neobjavljanju odločitev visokega predstavnika v uradnem listu Republike Srbske. Schmidta ima Dodik za nelegitimnega, ker ga ni imenoval Varnostni svet Združenih narodov, saj je temu nasprotovala Rusija. V odziv na zakon je Schmidt uvedel spremembe kazenskega zakonika Bosne in Hercegovine, po katerih je neizvajanje odločitev visokega predstavnika postalo kaznivo. S tem je tožilstvo dobilo pravno podlago za tožbo Dodika. Dodiku, ki je tožbo označil za politični pregon brez pravne osnove, tako grozita med šest mesecev in pet let zapora ter prepoved opravljanja političnih funkcij.

erdogan
Erdoğan in Kılıçdaroğlu v drugi krog turških volitev
 / 15. 5. 2023

Turški minister za izobraževanje Yusuf Tekin je sporočil, da so v šolski načrt vključili nov izbirni predmet, imenovan Družina v turški družbi. Kot je povedal, je namen predmeta boj proti homoseksualnosti. Minister je povedal še, da bi po njegovem mnenju morali revidirati deklaracije o človekovih pravicah, ker ščitijo LGBT osebe. Homofobna retorika je bila del kampanje Recepa Tayyipa Erdoğana na zadnjih volitvah, ko je opozicijo obtoževal, da je pro-LGBT, in razglašal, da je družina svéta. 

 

Notranjepolitično dogajanje v Ukrajini
 / 24. 2. 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je uporabil veto na zakon o deklaracijah premoženja javnih uslužbencev v elektronskem registru. Po verziji zakona, ki jo je parlament sprejel prejšnji teden, javnim uslužbencem še eno leto ne bi bilo potrebno javno objaviti svojega premoženja, Zelenski pa zahteva, da se register javnosti odpre takoj. Predsednika je dan po sprejetju zakona s peticijo k vetu pozvalo 25 tisoč državljanov. Vojna proti korupciji, s katero po državnih službah lomasti Zelenski, je vrhunec dosegla prejšnji teden. Oblasti so začele z doslej največjim kazenskim pregonom zaradi korupcije. Ukrajinska obveščevalna agencija je zaradi prevare in pranja denarja aretirala oligarha Ihorja Kolomojskega. Obveščevalna agencija ga obtožuje, da je med letoma 2013 in 2020 opral več kot 10 milijonov evrov. Nacionalni protikorupcijski urad ga od prejšnjega tedna sumi tudi tega, da si je leta 2015 protipravno prisvojil več kot 200 milijonov evrov sredstev banke PrivatBank. Protikorupcijski biro je v petek odredil zamrznitev njegovega premoženja. Kolomojski je bil znan kot oligarhični boter Zelenskega, čigar volilno kampanjo leta 2019 je financiral. 

Vrhovni voditelj Severne Koreje Kim Džong Un je z vlakom prispel v Rusijo. V Vladivostoku na vzhodu Rusije se bo srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom. Rusija in Kitajska sta prav v Vladivostoku na Vzhodnem ekonomskem forumu medtem sklenili več sporazumov o izvozu ruskega žita na Kitajsko. Med njimi je dogovor o izgradnji logističnega centra za transport žita ob mejni reki Amur. Investicija bo stala okrog 150 milijonov evrov. Skupna vrednost rusko-kitajske trgovine se je sicer od lani povečala za skoraj tretjino in je zdaj ocenjena na okrog 140 milijard evrov. Večino še vedno predstavljata nafta in zemeljski plin, delež izvoza kmetijskih proizvodov pa se povečuje.

Evropski parlament je potrdil bolgarsko ekonomistko Iliano Ivanovo za novo komisarko za inovacije in kulturo. Ivanova je na tem mestu zamenjala Marijo Gabriel, ki je s tega mesta odstopila maja, ko ji je bolgarski predsednik Rumen Radev podelil mandat za sestavo vlade v Bolgariji. Ivanova je bila pred dobrim desetletjem poslanka evropskega parlamenta v skupini Evropske ljudske stranke.

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini so veleposlanico Minco Benedejčič obtožili mobinga ter kršenja delovnopravne zakonodaje in kosovskega zakona o zaščiti pred diskriminacijo. Trdijo, da veleposlanica zastrašuje in ponižuje zaposlene ter se do njih nasploh obnaša nečloveško. Po lastnih besedah so o tem že večkrat obvestili slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve, ker pa tam niso ukrepali, so na ministrstvo, zdaj preko kosovskega odvetnika, poslali pritožbo in opozorilo. Napovedujejo, da bodo vložili tožbo proti veleposlanici in ministrstvu, če zunanje ministrstvo veleposlanice ne odpokliče do petka.

Spavaš li mirno Jorase Joškoe?
 / 3. 1. 2023

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v telefonskem pogovoru hrvaškega kolega Davorja Božinovića pozval, naj zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov okrepi nadzor na hrvaški strani slovensko-hrvaške meje. Slovenija je policijski nadzor na svoji strani že okrepila z dodatnimi patruljami in helikopterjem. Poklukar je Hrvaški ponudil tudi pomoč slovenske policije pri nadzoru zunanje meje Evropske unije.

Odbor mariborskega mestnega sveta za mladino, šolstvo in šport od župana Saše Arsenoviča zahteva, naj objavi razpisa za štipendiranje nadarjenih dijakov in študentov za letošnje šolsko leto. Po trditvah članov odbora sta odloka, ki urejata štipendiranje, še vedno v veljavi, proračunska sredstva pa so za to že predvidena. Na občini nameravajo sistem štipendiranja preoblikovati. Zaradi tega in zaradi »likvidnostne situacije« občina štipendij za letos ni razpisala, čemur v odboru nasprotujejo. Župan Arsenovič zaradi finančnih težav občine napoveduje tudi rebalans proračuna, in sicer oktobra.

 

Vir fotografije: EPP, flicker, Creative Commons, izrezano

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness