Francoski pomorski janičarji

Oddaja
dunkirk
25. 3. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Da britanske oblasti pri preprečevanju odhodov migrantov s severa Francije proti Veliki Britaniji sodelujejo s francoskimi, že vemo. Vlada Združenega kraljestva je na severu Francije, v bližini Calaisa, lastno mejno kontrolo vzpostavila na začetku devetdesetih let. Skupna preiskava štirih medijev – nizozemskega Lightohouse Reportsa, francoskega Le Monda, britanskega The Observerja in nemškega Der Spiegla – je zdaj razkrila, da francoska pomorska policija prehode migrantov v gumijastih čolnih čez Rokavski preliv aktivno preprečuje.

Mediji so preverili in objavili dva videoposnetka, ki  dokazujeta po mednarodnem pravu nelegalno delovanje francoske policije. Prvi prikazuje francoski patruljni čoln, ki kroži okoli gumenjaka s 25 ljudmi, z ustvarjanjem valov pa čoln potopi. Ta patruljni čoln so po trditvah virov štirih medijev francoske oblasti kupile z denarjem, ki so jim ga po sporazumu o kontroli meje iz leta 2018 namenile britanske oblasti. Drugi posnetek prikazuje francoske policiste, ki s hidrogliserja grozijo ljudem na gumenjaku, da bodo uporabili solzivec. Nato se s hidrogliserjem v gumenjak zaletijo.

Sporazum med Egiptom in Evropsko unijo
 / 18. 3. 2024

Poleg dveh posnetkov, ki prikazujeta primera pullbackov, torej vlečenja ljudi z morja nazaj na francosko ozemlje, so mediji v preiskavi prišli do pritožbe francoskega pomorskega carinika. Javnemu tožilcu se je uradno pritožil s trditvijo, da so lanskega avgusta humanitarni nevladni organizaciji Nacionalna družba morskih reševalcev policisti ukazali, naj preluknja gumenjak, ki je že bil sredi morja. Nevladniki so to zavrnili.

Francoske oblasti so doslej vztrajale, da migrantov na morju ne prestrezajo kljub zahtevam britanske vlade, saj bi to kršilo mednarodno pomorsko pravo. Nova razkritja so francoske oblasti postavila na laž, pove Tomas Statius, novinar Lightohouse Reportsa, ki je pri preiskavi sodeloval.

Izjava

Od kdaj točno francoske oblasti izvajajo pullbacke, sogovornik ne ve, kredibilna pričevanja pa so prejeli pred pol leta.

Izjava

Sodelovanje pri preprečevanju migracij na Otok med britanskimi in francoskimi oblastmi je znano vsaj od devetdesetih let. A večino obdobja je šlo za sodelovanje na kopnem, in sicer pri preprečevanju migracij prek predora pod Rokavskim prelivom, ki so ga otvorili leta 1994.

Izjava

Britanski Zakon o nezakonitih migracijah ali Full English 4
 / 17. 3. 2023

Kot pojasni Yasha Maccanico iz britanske nevladne organizacije Statewatch, se je število prehodov v gumenjakih čez preliv povečalo po brexitu. Zato sam sumi, da je Francija migrante uporabila kot orodje za izsiljevanje britanskih oblasti.

Izjava

Za tesnejše sodelovanje pri preprečevanju migracij prek morja sta se francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Rishi Sunak nato dogovorila lanskega marca. Takoj zatem so francoske pomorske oblasti policiji izdale navodilo, naj začne prestrezati migrantske gumenjake, pove Statius.  

Izjava

Evropska unija bi sporazum z Turčijo ponovila še v drugih državah iz katerih prihajajo migranti
 / 10. 6. 2016

Na srečanju pred letom dni je Sunak Macronu tudi obljubil izplačilo skoraj 600 milijonov evrov v roku treh let. Za kaj je denar namenjen, opiše Maccanico.

Izjava

Pred dogovorom so francoski policisti skušali odhode z lastnega ozemlja preprečevati na kopnem. Migrante so zalotili, medtem ko so se ti pripravljali na odhod z gumenjaki. To pa je za policiste postalo težje, odkar migranti uporabljajo vnaprej pripravljene čolne, ne da bi jim jih bilo treba na obalah napolniti z zrakom.

Izjava

O evropski razojni pomoči pogojevani z represivno regulacijo migracij v Tunizji in Libiji
 / 30. 5. 2018

Novost, za katero smo izvedeli, je torej v tem, da francoske oblasti migrante prestrezajo, ko so že na morju. Doslej smo vedeli samo, da se francoske in tudi britanske oblasti izogibajo reševanju migrantov iz morja, ne pa, da njihove čolne tudi potapljajo, strne Maccanico.

Izjava

Maccanico v praksah, ki so jih razkrili štirje mediji, vidi nadaljevanje praks na Sredozemskem morju. Le da na Mediteranu članice Evropske unije sklenejo dogovore o preprečevanju odhodov z državami, ki niso članice, kot je Libija. V primeru Francije pa članica Unije preprečuje odhode v Združeno kraljestvo, ki ni članica.

Izjava

O rušenju južnega dela kampa v Calaisu in posledicah za tamkajšnje prebivalce in prebivalke.
 / 1. 3. 2016

Tudi situacija na severu Francije se je od brexita spremenila. Leta 2016 je policija uničila veliko migrantsko taborišče v bližini Calaisa, znano kot džungla. Taktika francoske policije je usmerjena v preprečevanje stalne namestitve migrantov na enem mestu.

Izjava

Francoske oblasti so pri tem šle tako daleč, da aktivno posegajo v pokrajino in izsekavajo gozd, da migranti v njem ne bi imeli zatočišča, pravi Statius.

Izjava

Nelegalnih praks francoske in britanske oblasti po razkritjih ne nameravajo končati. Ko so novinarji z dokazi soočili severnofrancosko prefekturo, je ta ravnanje policije potrdila in sporočila, da je namen policijskega potapljanja gumenjakov »odvrniti potnike« od odprtega morja. Britansko notranje ministrstvo je odgovorilo, da bo še naprej gradilo na uspehih, ki so število prihodov migrantov zmanjšali.

 

Vir fotografije: Lighthouse Reports, twitter

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness