Pridvorne kazni

Aktualno-politična novica
2. 8. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Z avgustom na valove Radia Študent vračamo lokalne OFFsajde, s katerimi v Ljubljano prinašamo zgodbe z vseh koncev države. Začenjamo v Vipavi, v samem središču mesta. Občina Vipava je pred točno dvema mesecema naznanila odprtje Lanthierijevega parka. Park, ki so ga grofje Lanthieri nasproti svojega dvorca uredili v 18. stoletju, so Vipavci lahko obiskovali že prej. Občina ga namreč ni zaprla, kljub temu da zanj ob prenovi ni imela uporabnega dovoljenja. Zdaj je občina naznanila, da je odpravila vse pomanjkljivosti, ki jih je odkril gradbeni inšpektor, in uporabno dovoljenje tudi pridobila. Ker je leta 2020, ko so z obnovo končali, podoba parka odstopala od projektne dokumentacije in po ugotovitvah inšpektorja ni ustrezala predpisom o univerzalni gradnji in uporabi objektov, je morala občina plačati tudi lep kupček kazni. Na izredni seji občinskega sveta so z rebalansom proračuna tako zagotovili 130 tisoč evrov za poplačilo kazni inšpektoratu. 

smučarskoskakalni center na Gori nad Ajdovščino
 / 29. 8. 2022
Inšpekcijski urad za naravne vire in prostor je proti Občini Vipava sprožil dva postopka; skupne kazni, ki jih je izdal, so nanesle 205 tisoč evrov. Občina je kazni plačala po menjavi na čelu občine in po dveh letih pravdanja in pritožb, ki za občino niso obrodile sadov. Obnovo parka so začeli v mandatu nekdanjega župana Gorana Kodelje, dela je izvajalo podjetje Prevozi, nizke gradnje Erik Sever s.p. Projektno dokumentacijo je pripravilo koprsko podjetje Projektna skupina prostor.

Obnove objektov Lanthierijev imajo v Vipavi sicer dolgo brado. Leta 2016 so zaključili z obnovo dvorca Lanthieri. A tudi tedaj ni šlo brez dvigovanja prahu. Občina je za obnovo namenila okoli osem milijonov evrov, za izvedbo del pa so na občini sprva želeli izbrati avstrijsko podjetje Strabag. To je za obnovo ponudilo najnižjo ceno, ob tem pa ni imelo referenc za izvedbo konservatorsko-restavratorskih del. Zato je morala posredovati državna revizijska komisija, ki je avstrijsko podjetje izločila iz izvajanja del. Obnovo je nato izpeljalo koprsko podjetje Stavbenik, ki je od leta 2012 v stečaju. 

Delavci za stečaj, lastniki za poplačilo terjatev
 / 19. 5. 2016
Čeprav so prenovo Lanthierijevega parka izvedli leta 2020, je občina uporabno dovoljenje za prenovo parka pridobila na zadnji dan letošnjega maja. Torej po tem, ko je županski stolček, sicer nepoklicno, zasedel Anton Lavrenčič. Poklicni veterinar je Gorana Kodeljo, kandidata Slovenske demokratske stranke, na volitvah premagal v drugem krogu lanskega decembra. Tudi Lavrenčič je bil sicer leta 2014 v vipavski občinski svet izvoljen na listi SDS. Kako so na občini sprejeli odločitev za obnovo parka, pojasni župan Lavrenčič.

Izjava

Kaj vse so v parku obnovili?

Izjava

Premoženje Agroinda v Vipavi prodano. Vino bo.
 / 10. 7. 2017
A ni šlo tako zlahka. Po podatkih, ki smo jih dobili od inšpektorata za naravne vire in prostor, je v prvi zadevi gradbeni inšpektor z odločbo prepovedal uporabo Lanthierijevega parka, ker občina zanj ni imela uporabnega dovoljenja. V drugem inšpekcijskem postopku pa je gradbeni inšpektor Občini Vipava odredil odpravo nepravilnosti v zvezi z zagotavljanjem univerzalne gradnje in uporabe objekta. Skupno je šlo za 205 tisoč evrov kazni, a je občina plačala 185 tisoč evrov, saj je gradbeni inšpektor zaradi odpravljenih pomanjkljivosti letošnjega maja ustavil postopek upravne izvršbe. Po neuspešnih pritožbah na kazni je občina dober odstotek letnega proračuna, ki znaša okrog 13 milijonov evrov, morala nameniti za poplačilo kazni.

Izjava

V občinskem svetu je proti rebalansu glasovala samo svetnica Ida Ferjančič z Liste Za ljudi. Zakaj?

Izjava

Po mnenju Ide Ferjančič bi se lahko z nastopom novega župana kazni zmanjšalo. 

Izjava

Občina se je na inšpekcijske kazni leta 2021, takrat še pod vodstvom Gorana Kodelje, pritožila na upravno sodišče, a je vse pritožbe izgubila. Zakaj so se tedaj sploh pritožili, pojasni zdajšnji župan Lavrenčič, ki je takrat zasedal mesto svetnika. Kodelje sicer nismo uspeli priklicati za dodatna pojasnila.

Izjava

Nekaj svetnikov je imelo pomisleke glede namenjanja dela proračuna zgolj za plačevanje kazni. Prav tako so svetniki predlagali, da se ugotovi krivca za napačno obnovo parka. V ta namen je občina ustanovila tudi posebno komisijo, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. 

Izjava

Če je Lavrenčič bolj skop s podajanjem glavnih akterjev, je Ferjančič postregla s funkcijami po njenem najbolj odgovornih za nastalo situacijo. 

Izjava

Dela je, kot smo navedli zgoraj, izvajal samostojni podjetnik Erik Sever, ki prihaja iz sosednje ajdovske občine. Ali probleme s parkom na občini pričakujejo tudi v prihodnje?  

Izjava

 

 

Vir slike: Osebni arhiv

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness