15 obljub za šolstvo

Oddaja
16. 5. 2022 - 16.00

Po približno dveh letih premora se ponovno obeta priprava nove bele knjige o vzgoji in izobraževanju. Spomnimo, da je vlada Marjana Šarca v začetku leta 2020 naznanila, da bo strokovno ekipo za pripravo bele knjige vodil dr. Jadran Lenarčič, strokovnjak za področje robotike in dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan. Takrat se je vrsta strokovnjakov in strokovnjakinj odzvala z odprtim pismom »Tresla se je gora, rodila se je bela miš«, v katerem so poudarili, da dr. Lenarčič nima nobenih referenc s področja vzgoje in izobraževanja. 

Za zdaj je znano, da naj bi pri pripravi tokrat sodelovala tudi stroka, pogodba pa napoveduje finančna sredstva za posodobitev šolske infrastrukture, s poudarkom na sodobni opremljenosti šol. Pričakovano bodo vzgojno-izobraževalne institucije razvijale tudi za družbo aktualne kompetence, kot so trajnostni razvoj, digitalna pismenost, inovativnost, kreativnost, umetniško izražanje, kritično mišljenje, večjezičnost in solidarnost

Ker nam rezultati mednarodne raziskave PISA že nekaj časa sporočajo, da se bralna pismenost slovenskih otrok slabša, bodo šole morale krepiti bralno kulturo otrok in mladostnikov. In ker rezultati na športno-vzgojnih kartončkih opozarjajo na poslabšanje gibalnih sposobnosti otrok, bi v šolah povečali število ur športne vzgoje in tako poskrbeli še za spodbujanje gibanja otrok. Obetavno. Na šolah naj bi povečali število svetovalnih delavcev za pomoč otrokom v stiski.

Visoko šolstvo naj bi do leta 2026 prejemalo 1,5 odstotka BDP-ja, vlada pa namerava tudi prenoviti merila za akreditacijo visokošolskih ustanov in programov ter reorganizirati Javno agencijo za raziskovanje in razvoj, krajše ARRS. S finančnimi spodbudami želijo pritegniti tuje raziskovalce in akademike, medtem ko spodbud za naše raziskovalce ne omenjajo. 

Kot smo poročale že prejšnji teden, bo novi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije nekdanji ljubljanski rektor, dr. Igor Papič. Sociolog in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, dr. Gorazd Kovačič, komentira izbiro.

IZJAVA

Poda še mnenje o ločitvi trenutnega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na že omenjeno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ki ga bo vodila Amalija Žakelj z Univerze na Primorskem.

IZJAVA

Kovačič pa še opozarja, da bo reorganizacija ministrstev zahtevala precej časa. Potrebno bo najti nove kadre in na novo vzpostaviti službe, kot so direktorati, pravna in tehnična služba, ter zagotoviti prostore za obe ministrstvi. 

V petek so nas na radiu obiskale študentke z Reke, ki tam vodijo študentsko medijsko platformo, v okviru katere delujeta portal Kišobran in Radio Sova. Portal predstavi Mateja. 

IZJAVA

Novinarke so v prvi vrsti prišle na žur na Škisovo tržnico. Kako je bilo? 

IZJAVA

Novinarke delajo zastonj, sicer pa platformo financira Univerza na Reki. Pišejo kolumne in poročajo o kulturnem in študentskem dogajanju na Reki. Ena izmed novinark opiše, kako se je priključila Kišobranu. 

IZJAVA

Stanovalke in stanovalci Akademskega kolegija so s podporo iniciative Akademski kolegij več deležnikom poslali javno pismo s 107 podpisi, v katerem opozarjajo na nedopustnost napovedanega zaprtja kolegija v novem študijskem letu. Vsebino povzame Tim, stanovalec v kolegiju. 

IZJAVA

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK
Jutri ob 20. uri se bo v predavalnici 2 na Filozofski fakulteti premierno odvrtel dokumentarni film z naslovom Mi smo zasedba v režiji urednice naše redakcije, Hane Radilovič, in v produkciji Radia Študent, ki je nastal ob 10. obletnici zasedbe Filozofske fakultete. Pridite!

 

 

Avtor fotografije: Rijksmuseum

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness