15 tujih študentov manj

Aktualno-politična novica
31. 5. 2021 - 16.00

Keš za RŠ! Današnjih Akademskih 15 začenjamo z novico o petkovih protestih. Vsesplošnim protestom so se tokrat pridružili sindikati, okoljevarstveniki ter protestniki iz vrst študentov, podprle pa so jih tudi nekatere opozicijske stranke. Študentje in študentke so protest pričeli akademskih 15 pred šesto in opozorili na nezavidljiv položaj, v katerem so se znašli med epidemijo. Za pester pričetek je poskrbela policija, ki je pred sedežem ljubljanske univerze brez jasne podlage popisala in zadržala skupino študentov, namenjenih na shod. Več pove popisan študent in član Študentske fronte Luka Stegne.

IZJAVA

Na mesto so prišle policijske okrepitve. Študentom in študentkam so policisti zagrozili, da jih bodo odpeljali na policijsko postajo in jim na koncu napisali denarno kazen. 

IZJAVA

Zaskrbljenost nad ravnanjem policije je izrazil tudi dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar. Poudaril je, da takšno ravnanje pomeni radikalno ožanje prostora za svobodno in kritično izražanje mnenj. Kritična drža do sleherne oblasti je namreč vpisana v jedro študentskega delovanja, zato je legitimiranje študentk in študentov še eno nepotrebno zamejevanje naših temeljnih svoboščin, ki se izvaja v imenu reševanja epidemiološke krize in poglablja neenakosti v družbi ter ruši demokratične standarde. Omenjeno dejanje tako razume zgolj kot strahopeten znak nemoči tistih, ki so na političnih pozicijah moči.

Študentska fronta se je od rektorata podala na ljubljanske ulice in se pridružila ostalim protestnikom in protestnicam. Študentje so skandirali: »Če ŠOU ne pade, študentstvo propade,« in se odpravili do Študentskega kampusa, kjer so naleteli na zaklenjena vrata. 

IZJAVA

Ker se predstavnik študentov na zahteve po odprtju kampusa, ki predstavlja javni študentski prostor, ni odzval, je nekaj ljudi ograjo preskočilo, preostali pa so pritisnili na vrata in vstopili na kampus. 

Poročilo zasedbe z dne 28. maja 2021
 / 31. 5. 2021
Protestniško akcijo sta obe vladi, tako državna kot študentska, uporabili za širjenje negativne propagande. Predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Klemen Petek je dan po protestu že napovedal prekinitev sodelovanja z Radiem Študent in eno izmed novinark javno obtožil pozivanja k nasilju in uničevanju lastnine. Prav tako je zgodbo izrabil predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da je bila to, po zastavah in kulturi sodeč, protislovenska vstaja. Reportaži o dogajanju na kampusu lahko prisluhnite v oddaji 5 minut za boljši ŠOU ob 18. uri. 

V bran medijem so stopili študentje in študentke novinarstva na Fakulteti za družbene vede, ki so obsodili poskuse destabilizacije medijev, kot sta prekinitev financiranja Slovenske tiskovne agencije in zavrnitev prijave več medijev na javni razpis ministrstva za kulturo. Vladajočim sporočajo, da v svet novinarstva prihaja generacija, ki se poskusom diskreditacije in pritiskov ne bo uklonila. 

V veljavo je stopil spremenjeni Zakon o tujcih, ki za tuje študentke in študente določa, da za izdajo začasnega dovoljenja za bivanje zaradi študija ne zadošča več izjava staršev o zagotovilu zadostnih sredstev, pač pa morajo študentje po novem dokazati, da imajo že pred vstopom v Slovenijo zadostna sredstva za preživljanje za celotno obdobje bivanja. Bodoči študent mora imeti na računu slabih 5000 evrov za enoletno prebivanje oziroma sredstva najmanj v višini mesečnega minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji. Strategija internacionalizacije slovenskega visokega šolstva sicer narekuje, da mora visokošolski prostor težiti k mobilnosti študentov in akademskega ter strokovnega osebja v Slovenijo namesto iz Slovenije v tujino. Cilj mobilnosti bo z novim zakonom težje dosegljiv. 

Predstavitev iniciative ŠNOF: Študentski nadzor organizacije in financiranja
 / 23. 5. 2021
Andrej Pirjevec predsednik Študentske organizacije Slovenije, je povedal, da finančne ovire, ki jih postavlja država študentom, mnogim ne bodo dopustile študija v Sloveniji, kar bo vplivalo tako na kakovost slovenskega visokošolskega sistema kot tudi na slovenski trg dela. Spremembo Zakona o tujcih je v uvodnem pogovoru iniciative ŠNOF kot problematično prepoznal tudi predsednik študentskega zbora ŠOU Rok Dolenc, ki je napovedal odprtje te tematike v študentskem zboru. 

Lista demokratičnega študentstva opozarja na morebitne nepravilnosti znotraj Študentske organizacije Fakultete za družbene vede, krajše ŠO FDV. Slednja namreč na ravni fakultete operira s sredstvi, ki jih razporeja in dodeljuje Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Na zadnji korespondenčni seji ŠO FDV so člani upravnega odbora glasovali o predlogu izvedbe in financiranja delavnice o vsebinskem marketingu v višini 100 evrov, pri čemer naj bi bil sporen tako sam proces kot tudi izbira izvajalca. Iz posredovanega zapisnika korespondenčne seje je razvidno, da člani upravnega odbora ŠO FDV niso bili seznanjeni s potekom izbire izvajalca, temveč so v glasovanje prejeli le sklep, ki potrjuje izvedbo projekta Delavnica vsebinskega marketinga. Več o tem pove Meta Štuhec, članica odbora in opozicijske liste Zebre. 

IZJAVA

Kot izpostavlja Štuhec, delavnica sama ni sporna, pri tem pa pojasni, zakaj sta člana liste Zebre glasovala proti izvedbi projekta. 

IZJAVA

Poleg izpostavljenega konflikta interesov je bilo podjetje ProMarketing izbrano brez razpisa ali kakršnega koli drugega postopka, ki bi odločal o primernosti izvajalca. Glede nastale situacije smo kontaktirali tudi Roka Dolenca, predsednika Upravnega odbora ŠO FDV in člana VseFDVjevske liste. V svoj zagovor Dolenc pove, da je bil projekt Delavnica vsebinskega marketinga potrjen na korespondenčni seji, ki je potekala med 10. in 12. majem. Omenjena članica upravnega odbora se je zaradi potencialnega konflikta interesov glasovanja o potrditvi prijavljenega projekta vzdržala in tako ni soodločala o porabi sredstev. Dodaja, da na FDV in v ŠOU ni zaposlenih oseb, ki bi se strokovno ukvarjale z vsebinskim marketingom, zaradi česar so se odločili za zunanjega izvajalca. 

Dolenc dodaja še, da v skladu z Zakonom o javnih naročilih in internimi akti ŠOU v Ljubljani za omenjeni projekt v višini 100 evrov ni treba izvesti javnega razpisa. Za izvedbo projekta naj bi se odločili v skladu z rezultati ankete, ki jo je izvedla Študentska organizacija FDV. Redne seje, na kateri bi se člani ŠO FDV seznanili z rezultati glasovanja o financiranju delavnice, pa kljub objavi dogodka na Facebooku, kot pojasni Meta Štuhec, še ni bilo.

Za konec lahkotnejša tema. V četrtek, 27. maja, se je odvil spletni koncert Škisove tržnice, na katerem so med drugimi nastopili Tomi iz Siddharte z Bojanom iz Joker Out ter skupini Koala Voice in MRFY. V zvezi ŠKIS ocenjujejo, da se je dogodka udeležilo vsaj 3000 ljudi, vsa sredstva v višini 20 tisoč evrov, zbrana z nakupom vstopnic za spletni koncert, pa so šla Fundaciji Študentski tolar in bodo razdeljena študentom, ki to najbolj potrebujejo. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Samo še danes lahko namenite en odstotek dohodnine Radiu Študent in tako podprete delovanje najstarejše neodvisne študentske radijske postaje v Evropi. Več informacij najdete na radiostudent.si/dohodnina

V torek, 1. junija, se bo odvil dogodek z naslovom Sindikalna solidarnost: Pogovor o situaciji v visokem šolstvu in znanosti. O načinih mobilizacije raziskovalcev in profesorjev se bodo pogovarjali z Boštjanom Nedohom, raziskovalcem na ZRC SAZU in predstavnikom SVIZ, ter Gorazdom Kovačičem s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, predstavnikom Visokošolskega sindikata Slovenije. Spletni pogovor se bo odvil ob 18. uri, več informacij pa lahko najdete na Facebook strani dogodka. 

Platforma SLOGA v sodelovanju z zavodom Za in proti ter Inštitutom za afriške študije vabi mlade, stare od 19 do 25 let, na brezplačno usposabljanje na področju javnega nastopanja in debatiranja. Usposabljanje se bo odvilo ta četrtek, 3. junija, na spletni platformi Zoom. Potrebna je predhodna prijava. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.