Akademskih 15 izpod preproge

Oddaja
15. 3. 2017 - 14.00

Igor Tičar se je ponovno pokazal v vsej svoji zaščitniški luči do prestopniških sodelavcev in pod preprogo pometel še eno afero. Bivši dekan mariborske Ekonomsko-poslovne fakultete, Klavdij Logožar, ki je leta 2008 za 24.000 evrov Dursu prodal diplomsko delo svoje študentke, ostaja na mestu izrednega profesorja. K temu se je namreč mariborska univerza zavezala s sodno poravnavo, ki sta jo lani sklenila rektor Igor Tičar in Logožar. Slednji je zatem tožbo zoper univerzo tudi umaknil. Seznam Logožarjevih privilegijev pa se tu ne konča. Ostal je tudi član senata univerze in predstojnik Inštituta za transport in poslovno logistiko. Če bi po kakšnem čudnem scenariju v senatu odločal zgolj Tičar, bi njegov kolega Logožar postal celo redni profesor. A zaenkrat v senatu še odločajo vsi njegovi člani in članice, ki jih v nasprotju z njihovim vodjo pamet in občutek za pravičnost in etiko še nista zapustila.

 

V ponedeljek je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Ta določa postopek verifikacije učnih mest in vzpostavitev enotnega registra učnih mest na nacionalni ravni. V noveli pa si želijo tudi omejiti fiktivni vpis v redno srednješolsko izobraževanje in zmanjšati število let izobraževanja. Dijak bo tako lahko svoje izobraževanje podaljšal samo za eno študijsko leto v primeru ponavljanja letnika ali prestopa v isti letnik drugega izobraževalnega programa. Predlog novele pa prepoveduje tudi ponovni vpis v redno srednješolsko izobraževanje z istimi vpisnimi pogoji, če je dijak že zaključil srednješolski izobraževalni program. Predlog bo v javni obravnavi do 24. marca. Jutri pa se zaključi zbiranje komentarjev za izhodišča za novi Zakon o visokem šolstvu in Zakon o raziskovalni in razvojni dejavnosti. S podrobnostmi se boste lahko seznanili naslednji teden v komentarju za Pod katedrom. O izhodiščih zakona pa bomo razpravljali prav tako naslednji teden v Javnem pismu. Dogovor vlade z zdravniškim sindikatom Fides in začasna prekinitev stavke zdravnikov in zobozdravnikov sta povzročila domino učinek v javnem sektorju. Višje plače si želijo tudi v zdravstveni negi in šolstvu. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, pričakuje, da se bodo, sledeč dogovoru z zdravniki, ustrezno zvišale tudi plače učiteljev. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci opozoril, da se plače učiteljev in zdravnikov vežejo med sabo. Ta zaveza je zapisana v aneksu h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002. V njej pa piše, da morajo biti plače zdravnikov specialistov v primerjavi s plačami univerzitetnih učiteljev v razmerju 1:1. Plače zdravnikov brez specializacije pa so lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo, je pojasnil Štrukelj. Napovedujejo, da bodo z zahtevo po zvišanju plač v vzgoji in izobraževanju nadaljevali.

Univerza na Primorskem ta teden obeležuje 14. obletnico začetka delovanja. Kot tretja slovenska univerza je bila v register vpisana 13. marca 2003. V tem tednu se bo tako na univerzi zvrstilo kup predavanj, delavnic in razstav, v četrtek, 16. marca, pa bodo podelili priznanja univerze. Na Univerzo na Primorskem je trenutno vpisanih preko 5000 študentov na vseh treh stopnjah študija, zaposlenih pa je dobrih 700.

 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, se je odzvala na javne razprave o predlogu Uvedbe o sofinanciranju doktorskega študija. V komentarjih so predvsem poudarili, da si prizadevajo za drugačen sistem financiranja doktorskega študija. Njihovo izhodišče je, da bi bil doktorski študij stalno in stabilno financiran oziroma sofinanciran ter dostopen vsem kandidatom pod enakimi šolninami. Izpostavili pa so tudi, da doktorski kandidati niso upravičeni do večine socialnih transferjev, ki so namenjeni študentom.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Danes ob 18. uri lahko na Zvezi svobodnih sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani ujamete predavanje Marka Kržana z naslovom Pravno svobodni, ekonomsko izkoriščani. Pogovor bo potekal ob izidu njegove knjige Marxova teorija vrednosti in razredov, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia.

 

Jutri, v četrtek, 16. marca, pa bo v Živko Skvotcu v Tovarni Rog naš Matija Jan, bolj znan kot Fifi, od 19. ure naprej govoril o topologiji nasilja. Lepo vabljeni, vsekakor bo zanimivo!

 

Od 27. marca do 2. aprila pa bo na Gospodarskem razstavišču potekal 24. avtomobilski salon Slovenije. Na njem se bo s popolnoma svojim dirkalnikom predstavila tudi študentska ekipa Superior Engineering, ki jo sestavlja 40 študentov različnih fakultet Univerze v Ljubljani, večinoma s strojne in elektrotehnične. Želimo jim veliko uspeha.

Novice je pripravil aktivni del Univerzitetne redakcije.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.