Drobtine iz domovine

Oddaja
famnit marusic
29. 6. 2016 - 14.00

Današnje novice začenjamo v Egiptu, kjer trenutno potekajo študentski protesti. Na stotine študentov in dijakov se je zbralo pred egiptovskim Ministrstvom za izobraževanje v Kairu in zahtevalo odstop pristojnega ministra. Protestniki so izražali nezadovoljstvo nad izobraževalnim sistemom, ki ni samo neurejen, temveč tudi represiven in razpadajoč. Glavnina protesta se osredotoča na nepravičnost in neučinkovitost izobraževalnega sistema - študenti opominjajo na nesmiselnost zaključnih izpitov, ki silijo dijake, da na pamet memorirajo velike količine informacij in jih reproducirajo na ukaz. Trenutne proteste je vzpodbudilo dejstvo, da so prišla na plano tako vprašanja kot odgovori omenjenih zrelostnih izpitov, ki jih morajo opravljati vsi bodoči študentje. Izpiti thanweya amma so dolga leta omogočali vstop na univerze predvsem revnejšim dijakom. Že nekaj let pa se dogaja, da prihajajo podatki o vsebini izpitov iz ministrstva, saj lahko na tak način ministri in uradniki do mest na visokošolskih institucijah pomagajo svojim otrokom. Študentje poleg odstopa ministra za izobraževanje zahtevajo celostno prenovo izobraževalnega sistema.

Novice s slovenskih univerz prav tako pričajo o številnih nepravilnostih: študentje s primorske fakultete FAMNIT tožijo nekdanjega dekana in zdajšnjega rektorja Dragana Marušiča, aktualno dekanjo Klavdijo Kutnar ter predstojnika oddelka za psihologijo Diega De Lea. Univerza naj bi študentom ob vpisu obljubljala zaposlitve, v času od uvedbe študija pa ni poskrbela za zakonsko ureditev področja, zato ob koncu študija ni delovnih mest za študente. Univerza ob obtožbah odgovarja, da je na številna ministrstva ter na socialno zbornico oddala predloge za zakonske spremembe, ampak da na časovno dinamiko in izide nimajo vpliva.

Univerza FAMNIT torej neustrezno skrbi za študente iz ustaljenih študijskih programov. Kar je še bolj zaskrbljujoče, pa je, da se iz lastnih napak iz preteklosti niso ničesar naučili. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo že pripravlja nov program, program uporabne psihologije. Mnenja študentov so, da bo univerza poskušala preusmeriti nezadovoljne študente na nadaljni študij uporabne psihologije, ki prav gotovo ne bo brezplačen. Za bolj točne informacije smo poklicali enega izmed pobudnikov študentske iniciative Miho Majcna:

klik

Majcen pove še nekaj o samem izvajanju programa biopsihologije:

klik

Z mariborske univerze pa prihajajo informacije o nesprejemljivem vedenju nekaterih zaposlenih. Že marca so se namreč pojavile pritožbe o domnevnem  vulgarnem vedenju, ustrahovanju, mobingu in spolnem nadlegovanju. Po opravljeni anketi med zaposlenimi je na dan prišla informacija, da se je do sodelavcev neprimerno vedel glavni tajnik mariborske univerze Teodor Lorenčič, ki je zaradi tega tudi bil začasno suspendiran. Rektor mariborske univerze Igor Tičar je po zaskrbljujočih rezultatih ankete sklenil, da v namene preiskovanja razmer skliče posebno komisijo. Le-ta je ta teden zaključila preiskovanje in podala uradno mnenje. A kljub temu, da je jasno, kaj bi morali s spolnim nadlegovalcem Lorenčičem storiti, ima komisija deljeno mnenje. Dve članici komisije bi namreč radi storili edino pravo stvar in tajniku dali odpoved delovnega razmerja, medtem ko bi preostala dva člana, ki sta moškega spola, izdala zgolj opozorilo pred odpovedjo.

V državnem svetu, na ministrstvu in na univerzah ter visokošolskih zavodih pa te dni poteka debata o uporabi tujega jezika v visokem šolstvu. Gre za predlog novele zakona o visokem šolstvu oziroma o spremembi člena, ki dopušča izvedbo študijskih programov tudi v tujem jeziku. Zagovorniki novele opozarjajo, da se bo s spremembo povečala kakovost šolstva, medtem pa nasprotniki poudarjajo, da lahko ukrep zniža kvaliteto raziskovanja in poučevanja. Ministrica Maja Makovec Brenčič zagotavlja, da učni jezik na univerzi je in ostaja slovenščina: "Nikakor ne ukinjamo slovenskega jezika na univerzah, nasprotno, še trdneje utemeljujemo rabo slovenskega jezika z jasno zavezo, da ga uskladimo z vidika rabe tudi s posebnim pravilnikom,” pojasnjuje. Ministrica se obenem zavzema tako za ohranitev jezika kot tudi za odpiranje šolstva na trg. Predlogu novele ostro nasprotujejo akademiki, odbor Toporišičevo leto in Slavistično društvo Slovenije, ki so enoglasni, da taka sprememba odpira vrata anglifikaciji na vseh področjih življenja. Nasprotniki opozarjajo, da v ustavi jasno piše, kateri jeziki so uradni, s tem pa se naj ne bi igrali. Opozorijo tudi na besede velikana s področja slovenskega jezika Jožeta Toporišiča, ki je zapisal: "Slovenščino je treba spoštovati tako, kot svoj jezik spoštujejo pripadniki velikih narodov."

Včeraj je potekala seja Odbora Državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri so obravnavali prodlog novele Zakona o skupnosti študentov. O spremembah, ki jih predlog prinaša, smo sicer že večkrat poročali, prav tako je predlog dobil podporo pri Komisiji Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport. Na včerajšnji seji je bila izglasovana javna razprava, ki bo potekala septembra.

Ob koncu šolskega leta ponuja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pregled letnega delovanja. Z ministrstva sporočajo, da so izvajali programe za izobraževanje učiteljev, sprejeli Zakon o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja, s katerim naj bi krepili konkurenčnost in dvigali kakovost izobraževanja. Na spletni strani so izpostavljeni odzivi in priporočila ministrstva glede prihoda otrok prosilcev za mednarodno zaščito. Implementiran je bil dvostopenjski model vključevanja otrok v slovenske šole. Vključenih je bilo 37 otrok.

Razveseljivo je, da se sredstva za visoko šolstvo in za raziskovalno dejavnost povečujejo, prvič po letu 2011, in sicer za skoraj 6%.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Četrtega julija bo na Fakulteti za arhitekturo potekal posvet z naslovom S stanovanjskimi zadrugami do dostopnih najemnih stanovanj za mlade. Namen posveta je spodbuditi vzpostavitev pravnih, finančnih in zemljiško-prostorskih okvirov in podpornih politik za vzpostavitev in razvoj stanovanjskih zadrug v Sloveniji. Na posvetu bodo predstavniki fakultete in stanovanjske zadruge Zadrugator predstavili možnosti umestitve stanovanjskih zadrug na treh ljubljanskih lokacijah: v skladiščno-poslovni objekt iz 60. let na Koseskega ulici na Koleziji, v propadajočo stanovanjsko stavbo na Gubčevi ulici v Šiški in na degradirano parcelo na Poljanah. Zaradi omejenega števila udeležencev je udeležbo na posvetu potrebno predhodno javiti na elektronski naslov tatjana.debevec@gov.si, in sicer najkasneje do petka, prvega julija do 12. ure.

Z zadnjimi novicami v letu sva se zabavala Andrej in vajenka Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness