Petnajst po po-počitnicah

Oddaja
9. 11. 2020 - 16.00

Začenjamo z novicami iz Slovenije, ki, roko na srce, niso več nove. Po podaljšanih počitnicah se vsi učenci vračajo k pouku na daljavo oziroma z njim začenjajo. Ministrica za izobraževanje, Simona Kustec, je povedala, da jo je k odločitvi za pouk na daljavo vodila v prvem koraku skrb za zdravje, v drugem pa skrb za znanje. Šole naj bi bile po besedah ministrice dobro pripravljene na režim dela na daljavo, čemur pritrjujejo tudi pri Arnesu, kjer skrbijo za spletne učilnice. Trdijo, da bodo ta teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo.

Novice, ki prihajajo od uporabnikov, slikajo drugačno sliko. Uporabniki Arnesovih spletnih učilnic že zaznavajo upočasnjeno delovanje storitev, oteženo prijavljanje v učilnice in prekinjeno delovanje storitev. K spremembi ukrepov šolanja na daljavo pa ministrstvo poziva tudi Stranka Alenke Bratušek, ki opozarja ne samo na zdravje otrok, ki je povezano z novim koronavirusom, pač pa tudi na socialni, psihološki in kognitivni razvoj otrok. 

Tudi stroka opozarja na nepravilnosti, do katerih prihaja pri izobraževanju na daljavo. Mojca Kovač Šebart, profesorica pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je na Facebooku delila zapis, v katerem ponovno omenja, da so z izobraževanjem na daljavo kršene temeljne pravice otrok do zagotavljanja možnosti izobraževanja za vse otroke, ki so zapisane v ustavi. Šola na daljavo namreč zahteva angažma staršev oz. skrbnikov, ki imajo različna izobrazbena ozadja, pa tudi družine in skupnosti, v katerih otroci živijo in se izobražujejo, nudijo otrokom različne, pogosto nezadostne izobraževalne pogoje. Poslušalce, ki jih zanimajo posledice koronavirusa na šolstvo, ponovno vabimo k poslušanju naših preteklih oddaj na to temo. 

Pravna prva pomoč, nevladna organizacija, ki ponuja brezplačno pravno svetovanje in informiranje, je na svoji spletni strani objavila zapis, s katerim opozarja na ponesrečen odziv države pri omogočanju pridobivanja Zoisove štipendije. V odprtem pismu je za organizacijo Pravna prva pomoč njen član, Mohor Fajdiga, zapisal, da je tretji “protikoronski zakon”, ki ga je državni zbor sprejel 29. maja 2020, otežil oziroma močno zmanjšal možnost za pridobitev Zoisove štipendije za generacijo dijakov in študentov, ki letos obiskujejo prve letnike srednjih šol oziroma fakultet. Pojasni Mohor Fajdiga:

Izjava

Na Pravno prvo pomoč se študenti, ki jih je nova ureditev prizadela, lahko obrnejo za svetovanje, nadaljuje Fajdiga:

Izjava

Zdaj pa novice, ki nas v poplavi koronanovic vsaj malo osvežijo: kdo bo na čelu ministrstva za izobraževanje Združenih držav Amerike nadomestil Betsy De Vos? Med predvolilnimi obljubami novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna je obljuba, da bo ena od prvih menjav ministrov prav menjava že omenjene ministrice za izobraževanje. Biden trdi, da je ključnega pomena, da je novi minister nekdo iz vrst izobraževalcev, učiteljev. 

Med kandidati je celo morje imen, večina je povprečnemu državljanu nepoznanih. Najbolj znana je verjetno nekdanja predsedniška kandidatka Elizabeth Warren. Kamala Harris je obljubila, da bo nominirala kandidata, ki prihaja iz javnih šol, ali pa se odločala med kandidati, ki vodijo zgodovinsko temnopolte šole: Alma Adams, pa nekdanji Obamov minister za izobraževanje, John King Jr., pa Joyce Beatty, demokratska senatorka iz Ohia, ki še nima izkušenj na področju izobraževanja. 

V Keniji ima epidemija covida-19 hromeč vpliv na področje izobraževanja. Številni učenci, ki so pred epidemijo še obiskovali šole in so med njo opravili obred iniciacije v odraslost, so sklenili, da se po koncu epidemije ne vrnejo več v šolske klopi, saj so spoznali, da vedo dovolj. Namesto učenju bodo čas zdaj posvetili varovanju skupnosti in pasenju čred domačih krav. Epidemija je tako postala priročen izgovor, da se ni več treba vrniti v šolo, in ustavila dolgoletna prizadevanja, da bi se šolal večji delež otrok. Dečki in deklice, ki so se šolali, pa so dosegli vsaj del uspeha, ki ga njihovi starši niso mogli - postali so pismeni. 

Študentski obvestilnik

Bajka iz Majka: Napad na Pihpuff 2, impro-predstava v organizaciji KUD-a KIKS. Za ljubitelje Harryja Potterja. Predstava se bo odvijala jutri ob 20:30 pred kamerami na Zoomu. 

Za ljubitelje novic, lažnih in pravih, organizirata Vodnikova domačija v Ljubljani in Radio Študent pogovor TO SO BUČE o knjigi Calling Bullshit avtorjev Carla Bergstroma in Javina Westa. O novicah, podatkih in lažeh se bosta Teja Colja in dr. Zarja Muršič pogovarjali z Matejem Zwitterjem, novinarjem raziskovalnega centra Oštro, ter Junošem Lukanom, raziskovalcem na Odseku za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan. Pogovor bo potekal v torek ob 18:00 prek aplikacije Zoom. 

Jutri od enajstih pa študenti Fakultete za arhitekturo o vprašanjih stanovanjske problematike. Študentje so stanovanjsko krizo občutili na lastni koži, zato s tokratno razstavo opozarjajo na izzive stanovanjskega področja v Sloveniji. Predstavljajo tudi rešitve, ki so jih študenti razvili na teme novih modelov stanovanjske preskrbe, oblik bivanja v mestih in na podeželju, prenove in tipologij. Rešitve kažejo, da Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani ostaja laboratorij naprednih idej, ki prek prostorskih vprašanj naslavlja tudi širše družbene izzive. 

 

Novice je danes na daljavo iskala Zala.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness