Samoplačniških 15

Aktualno-politična novica
6. 9. 2021 - 16.00

Z nadobudnim nagovorom sedaj virusa osvobojene ministrice Kustec, ki je šolarke in šolarje nagovorila z: "Zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto vam želim, bodite odgovorni ter spoštljivi do sebe in do drugih," mineva prvi teden osnovno- in srednješolske izobrazbe. Vsa prizadevanja naj bi bila usmerjena v to, da se šole ne bi zapirale, vendar je s postopnim višanjem števila okužb že prišlo do prve karantenske odločbe. Že prvi dan je bila okužba namreč potrjena pri eni izmed učenk na osnovni šoli Stranje, zaradi česar je bil v karanteno poslan celoten razred. Dotično variiranje izvedbe izobraževanja v živo naj bi predstavljalo enega izmed argumentov, zakaj se vedno večje število staršev odloča za šolanje od doma. V šolskem letu 2020/21 se je na domu šolalo 687 otrok, kar je celo enkrat več kot leto prej. Koliko jih bo letos, bo znano po 10. septembru.

O natančnejših navodilih poteka izobraževanja se zanima tudi študenstvo. 1. septembra so se predstavniki iniciative Študenti še obstajamo udeležili sestanka na ministrstvu za izobraževanje, kjer naj bi jim predstavniki ministrstva pojasnili izvedbo študija v prihajajočem študijskem letu. Podrobnosti sestanka nam opiše eden izmed predstavnikov iniciative, Matej Zupanc.

/Izjava/

Zupanc oriše še nekoliko konkretnejše zaključke sestanka. 

/Izjava/

Dotičnega sestanka se je udeležila tudi Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, ki je na svojem Facebook profilu dodala še, da jasnejša navodila glede izvajanja študija pričakujejo takoj po sprejetju novega vladnega semaforja, kar naj bi bilo predvidoma ta teden.

ŠOS je prejšnjo sredo sestankoval tudi z ministrom Alešem Hojsom na temo izvajanja zakona o tujcih. Več o stališčih ŠOS ter vsebini sestanka predsednik Študentske organizacije Slovenije, Andrej Pirjevec. 

/Izjava/

V prihodnjih tednih bosta v državnem zboru obravnavana dva predloga zakonov, ki se nanašata na socialni položaj mladih in izobraževanje. Obravnavan bo predlog zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki ga je vložila vlada. Kot smo že poročali v eni izmed naših oddaj, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, dr. Gorazd Kovačič, izpostavlja, da zakon več ne vključuje varovalk, ki bi onemogočile nekatere monopolne pozicije v raziskovanju in dale več možnosti mlajšim raziskovalcem. Bistveni dolgoročni cilj zakona pa je povečanje financiranja znanosti do enega odstotka bruto domačega proizvoda v roku sedmih let.

9. septembra bo obravnavan predlog Levice glede zakonodajnih sprememb, ki rešuje problem neplačevanja preživnin in povečuje socialno varnost otrok, ki živijo z zgolj enim od staršev. Do konca jutrišnjega dne jim lahko posredujete svojo izkušnjo s pridobivanjem preživnine, ki bo Levici služila kot orodje za  dokazovanje krivične zastavljenosti zakonodaje. Zgodbe bodo anonimizirane, obrazec pa lahko najdete na njihovi spletni strani.

Z današnjim dnem se ukinja brezplačno testiranje za študentke, študente in zaposlene na univerzah. Posledično so današnja testiranja v Rožni dolini kot tudi na Pedagoški fakulteti odpadla. V soboto, 4. septembra, je namreč prišlo do spremembe odloka, ki bo za študentstvo v rangu brezplačnega po novem omogočal le samotestiranje. Študentkam in študentom bo na mesec pripadalo pet testov HAG za samotestiranje, ki jih lahko pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja, lahko teste prevzame ob predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta. Samotestiranje naj bi se izvajalo enkrat tedensko v enakih presledkih. Stroške samotestiranja za študentke in študente po 10. členu odloka krije državni proračun, kdo bo kril stroške samotestiranja za zaposlene v visokem šolstvu, pa v odloku ni navedeno.

V Ameriki se študentke in študentje še vedno zoperstavljajo Bidenovim neizpolnjenim obljubam glede odpisa študijskega dolga. V sklopu predsedniške kampanje je zdajšnji predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden namreč obljubil, da bo ob svoji izvolitvi nemudoma vsakemu izmed študentov odpisal dolg, vreden 10.000 dolarjev. Dotične obljube v zadnjih osmih mesecih svojega mandata ni izpolnil, je pa odpisal dolg v vrednosti 9,5 bilijona dolarjev ameriškim študentkam in študentom s statusom invalida ter študentom fakultet oziroma institucij, ki ne delujejo ali obstajajo več. Kljub temu pa dotičen znesek predstavlja le 1 odstotek vsega študentskega dolga, vrednega kar 1,7 trilijona dolarjev.

V Singapurju svojo izobraževalno pot zaključuje Yale-NUS Univerza. Ustavljena leta 2011 v sklopu sodelovanja med Univerzo Yale in Nacionalno univerzo v Singapurju, je slednja zavzemala mesto prve in edine univerze sodobnih umetnosti v Singapurju ter ene izmed redkih v Aziji. Odločitev, da bo Yale-NUS zaprla svoja vrata, je bila nenadna in s strani vodilnih pretežno nepojasnjena. Yale-NUS bo s svojim delovanjem zaključila leta 2025, ko bo univerzine prostore zapustila zadnja generacija študentk in študentov.

Dokument, ki so ga izdale talibanske oblasti v Afganistanu,  vključuje navodila glede poteka izobraževanja za ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze. Slednje morajo nositi abajo in nikab, ki pokrivata telo ter velik del obraza. Razredi bodo ločeni po spolu, študentke pa bodo razred zapuščale pet minut prej kot študentje, da ne pride do srečevanja. Poučevale jih bodo lahko le ženske.

Študentski obvestilnik

Z namenom izpostavljanja strukturnih težav najemnega trga v Sloveniji, kjer so cene previsoke, stanovanja pogosto nekakovostna, bivanje pa negotovo, je bilo ustanovljeno spletno mesto Najemniški SOS. Platforma ponuja odgovore na najemniška vprašanja, prav tako pa stremi h grajenju skupnosti, ki bo dokazala, da najemniške stiske niso težava peščice, temveč splošen pojav. Če vas zanima več o njihovem delovanju ali če bi jim želeli zaupati svojo najemniško izkušnjo, lahko obiščete najemniski poševnica sos pika si.

V sredo, 15. septembra, bo na Filozofski fakulteti v sklopu Oddelka za pedagogiko in andragogiko prvič potekal študentski PAD. PAD ali pedagoško andragoški dnevi so znanstveno-strokovno srečanje slovenskih pedagoginj, pedagogov, andragoginj in andragogov, na katerem se ti seznanjajo z novimi rezultati raziskav, da bi kakovostno reševali strokovna vprašanja in dileme. Študentski PAD je tako predkonferenčni dogodek, katerega namen je spodbujanje študentskega strokovnega delovanja. Vstop je prost,  prijavite pa se lahko na njihovem Facebook dogodku, imenovanem Študentski PAD 2021.

Renesansa mladih, zavod, ki želi mladim zagotoviti platformo za samoizraz, 17. in 18. septembra v baru ČinČin organizira Restock, dvodnevni dogodek, ki vključuje izobraževalne delavnice in koncerte. Delavnice se vrtijo okoli področja glasbene scene, organiziranja in kreiranja glasbenih vsebin, vsak večer pa se bodo predstavili in nastopili trije bendi. Več o Restocku si lahko prebereš na Facebook dogodku Renesanse mladih. 

Podaljševanje veljavnosti študentske prehrane oziroma študentskih bonov bo tudi letos mogoče opraviti preko spleta. V kolikor ste že vpisani v sistem SŠP, lahko veljavnost podaljšate elektronsko na studentska poševnica prehrana pika si.

Znanstvenoraziskovalni center in Slovenska akademija znanosti in umetnosti 9. septembra praznujeta 40. obletnico delovanja. Obeležili jo bosta s programom, ki bo v prvi vrsti vključeval predstavitve novih izdaj, odprtje prenovljenih prostorov in koncert Svetlane Makarovič ter Janje Majzelj.

Fundacija Študentski tolar je pripravila razpis za dodelitev brezplačnih vstopnic Slovenskega narodnega gledališča Drama. Podarjenih bo 200 vstopnic, ki bodo lahko porabljene za obisk gledaliških predstav ali za ogled predstav na spletu. Razpis traja do porabe vstopnic, več o pogojih in postopku prijave pa si lahko preberete na studentski poševnica tolar pika si.
 

Oddajo je pripravila Lori.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness