ZASANJANIH 15

Oddaja
21. 11. 2018 - 14.00

Pozdravljeni v univerzitetni novičarski oddaji, v kateri se bomo danes posvetili domačim sindikalnim zahtevam in zasanjani študentariji, nato pa zajadrali k protestom v tujini in drugim zanimivostim.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je v začetku tega tedna izvedel svoj deseti kongres. Na njem so naredili pregled zadnjega štiriletnega mandata in načrtovali, kakšne zahteve bodo v prihodnje postavljali vladi in ostalim deležnikom. V zadnjih štirih letih se je sindikat osredotočal na ukinitev varčevalnih ukrepov in izboljšanje plač. Glede trenutnih pogajanj je glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj včeraj poudaril, »da sporazum z vlado, s katerim je sindikat dosegel, kar je bilo dogovorjeno že spomladi pred odstopom tedanjega predsednika vlade, ne pomeni, da SVIZ stavko, napovedano za 5. in 6. decembra letos, odpoveduje«. Napoved stavke torej še velja kljub ponedeljkovi trditvi Petra Pogačarja, vodje vladne pogajalske skupine, da so stavke po dogovoru odpovedane.

Včeraj ob treh popoldne je kot napovedano potekala obeležitev študentskih demonstracij S*anje študentov v soorganizaciji Radia Študent in Študentske organizacije Slovenije. Sprva je bila obeležitev načrtovana v obliki nagovorov, glasbenih točk in pogostitve na prostem v študentskem naselju. Po omejevanju in izraženem nasprotovanju s strani Uprave študentskih domov pa je bil dogodek prestavljen v Malo dvorano ob menzi v študentskem naselju, kjer je bilo pripravljenih okoli sto sedišč. Po besedah predsednika ŠOS-a, Jake Trilarja, naj bi Uprava je namreč nasprotovala temu, da bi se prireditev nadaljevala po sončnem zahodu, da bi se delilo kuhano vino, in se želela izogniti morebitnim izgredom. S strani Uprave študentskih domov pa pojasnjujejo, da gre za kritično držo do načina pridobivanja občinstva, ki se ga študentske organizacije poslužujejo z deljenjem alkohola. Kot pa je izjavil ŠOS v uradnem obvestilu na Facebooku, naj bi se dogodek premaknil notri zaradi neugodnih vremenskih razmer. Več o temah, ki jih v ŠOS-u ob obletnici želijo nasloviti in kako, pove Trilar: IZJAVA

Program dogodka se je omejil na nagovor sodelavca Radia Študent, Rasta Pahorja, nagovor predsednika ŠOS-a, Jaka Trilarja, in okroglo mizo, na kateri so govorci primerjali položaj študentov in stanje študentskega odpora pred petdesetimi leti in zdaj. Sodelovali so Jaka Trilar, Pavel Gantar, nekdanji predsednik Državnega zbora ter novinar Tribune in Radia Študent iz leta 1968, in Sanja Mikac, predsednica Študentskega sveta stanovalcev. Glavni temi okrogle mize sta bili študentsko bivanje in študentsko delo, vključno s prekarnimi oblikami dela po študiju. Pavel Gantar opiše generacijsko razliko na tem področju: IZJAVA

TUJINA

V ponedeljek so v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja, študenti z javnih in zasebnih visokošolskih zavodov protestirali proti napovedanemu 10-odstotnemu rezu v financiranje visokošolskega izobraževanja. Študentje vidijo neskladje med klici po varčevanju po eni strani in tem, da ravno varčevalni ukrepi že zdaj silijo javne zavode v zadolževanje zasebnemu sektorju. Ta dolg zdaj znaša okoli dve milijardi dolarjev.

Kdor je dvigoval obrvi ob nedavnih klicih po povezovanju evropskih vojaških sil v enotno Evropsko vojsko, bo lahko z zanimanjem spremljal vzporedno uresničitev mreže tako imenovanih Evropskih univerz. Takšno omrežje je pred letom dni v govoru na sorbonski univerzi podprl francoski predsednik Emmanuel Macron. Letos pa se je zagnal prvi pilotni program v okviru vzpostavljanja omenjene mreže Evropskih univerz, in sicer v okviru programa Erasmus+. Izpostavljene posebnosti pilotnega programa so poudarek na poklicnem usmerjanju in kadrovski selekciji, osredotočanje na tekmovalni model visokega izobraževanja in eksperimentalnost za doseganje tega cilja. Tovrstno mrežo naj bi se na neki točki začelo financirati na meddržavni, večministrski ravni, kar bo, kot kaže, najtežja ovira.

V Združenem kraljestvu je tamkajšnji minister za univerze Sam Gyimah v ponedeljek napovedal predlog o krajših in cenejših dodiplomskih programih. S sedanjih dobrih 9 tisoč funtov na letnik bo cena poletela na dobrih 11 tisoč, vendar bo program s treh letnikov skrajšan na dva. Celotna cena, ki jo študent plača za to, da lahko doštudira in dobi certifikat, se bo v celoti zmanjšala za 5 tisoč funtov. Toda pojavlja se očitno vprašanje, koliko kakovosti program izgubi s tem, ko se krajša, in ali se študentom to sploh obrestuje. Gledano z vidika univerz je dobiček celo večji, saj bi namesto 27 tisoč funtov na študenta v treh letih v skladu s predlogom dobili 44 tisoč funtov na študenta v štirih letih. To na letni ravni nanese 2 tisoč funtov več.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Ljubitelji gledališča, posebej takšnega, ki se giblje izven klasičnih okvirov, lahko danes ob osmih v Gromki na Metelkovi obiščete tako imenovani Laboratorij skupnostnega gledališča. Gre za obliko igre, imenovano gledališče zatiranih, ki je v organizaciji KUD Transformator in Zavoda Bob rabljen kot način vzpostavljanja skupnosti. Tema, s katero se bodo na novembrskem gledališču zatiranih ukvarjali, pa je prekarno delo.

Vabljeni tudi na dogodek v dogodku, ki ga organizirata študentski društvi s Fakultete za družbene vede, Kult.co in Ljubitelji družboslovnih strok. V ponedeljek, 26. novembra, ob pol devetih zvečer bo v okviru dogodka Dežela pridnih: Naj sije rdeča zvezda v Mladinskem gledališču Erik Valenčič govoril s Svetlano Makarovič. Študentski društvi torej vabita najprej na obisk omenjenega pogovora, nato pa se v kletnih prostorih Akademskega kolegija lahko pridružite debati o poslanstvu študentov družboslovja in problematiki vzpona skrajne desnice.

Radio Študent v naslednjih tednih organizira tri okrogle mize pod krovnim naslovom Maj '68. Prva okrogla miza se bo odvijala že jutri, v četrtek, 22. novembra, v prostorih študentskega Kampusa v Ljubljani. Tema jutrišnje okrogle mize je maj '68 in študentsko samoorganiziranje. Na prvi okrogli mizi se bodo z moderatorjem Tomažem Kekom pogovarjali Ciril Baškovič, Darko Štrajn in Miha Novak.

Danes ob treh se v Cankarjevem domu v okviru Slovenskega knjižnega sejma obeta okrogla miza v organizaciji Kooperative THD. Govorci Tanja Rener, Marko Hočevar in Primož Krašovec bodo govorili o bolj ali manj radikalnih alternativah sodobnemu kapitalizmu, predvsem v luči tega, da se utopične ideje dandanes porivajo ob stran in zasmehujejo. Omenjena kooperativa združuje založbe /cf*, Sophia, Krtina, Studia humanitatis in DTP Analecta, torej pet majhnih založb, usmerjenih v humanistiko in družboslovje. V okviru Slovenskega knjižnega sejma bo Kooperativa THD priredila še vrsto okroglih miz, osrediščenih na izdaje omenjenih založb.

[A] Infoshop Metelkova bo ta petek gostil skvoterje iz Zagreba, ki v zapuščeni šoli organizirajo brezplačne socialne, kulturne in umetniške dejavnosti. Gre za člane skupine z imenom BEK kolektiv, s katerimi boste lahko v petek od osme naprej v prostorih [A] Infoshopa na Metelkovi spregovorili o tako imenovani anarhistični šoli in drugih dejavnostih, s katerimi polnijo program.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo vabi na svojo šesto nacionalno konferenco z naslovom Novodobno suženjstvo – prekarne oblike na trgu dela. Konferenca se bo pričela naslednjo sredo, torej 28. novembra, v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana ob štirih popoldne. Več o temah, ki jih bodo z govorci naslovili, nam pove predsednik Gibanja, Borut Brezar: IZJAVA

Torej, prijave za konferenco o prekarnem delu lahko pošljete preko povezave na spletni strani Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, povezavo pa najdete tudi na spletni strani tega prispevka.

Novičke je nabirala Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.