Kriza in nove priložnosti

Oddaja
14. 5. 2021 - 16.00

Pozdravljene, pozdravljeni v današnji Looneyverzi! Skozi okna naših sob je končno posijalo sonce, cvetje je začelo cveteti, s tem pa je prišel tudi cvetni prah in sveže cvetke s področja visokega šolstva.

Študentarija se je med epidemijo znašla v krizi, ki obsega vsa področja študentskega življenja. Izgubili smo delo, študij, socialne stike in nekateri tudi lastni dom. A v svoji lenobi in brezdelnosti, kar je poglavitna značilnost študentstva, smo spregledali ključno značilnost krize - priložnost. 

IZJAVA

Seznanjeni smo s tem, kaj je kriza in kaj so problemi. Logično se nam zastavlja vprašanje. 

IZJAVA

IZJAVA

Študentje pa se v času epidemije pojavljamo v novi vlogi - vlogi migrantov. Ker smo po besedah odločevalcev najmanj zdravstveno ogrožena družbena skupina, v prostem času veselo migriramo in širimo negativno propagando. 

IZJAVA

Poslušalke in poslušalci, pripravite zvezke ter pisala, sledi namreč poučni del današnje oddaje: predstavitev pojma koronadobičkarji. 

IZJAVA

Po pridobljeni teoriji prisluhnimo še aplikaciji te v prakso. Oglejmo si primer koronadobičkarja - javno Radiotelevizijo Slovenija, ki je, če dodamo še drugo strokovno mnenje doktorja Petra Jambreka ali prijatelja Janeza Janše, sicer partijski medij oziroma citiramo: “strogo vojaška organizacija”. 

IZJAVA

Zaradi oteženega migriranja in posledično nezmožnosti širjenja negativne propagande se je ta negativnost začela kopičiti v nas samih, na kar kažejo nedavno objavljeni rezultati raziskave NIJZ. A študentarija ponovno pozablja, da je kot družbena skupina že tako ali tako obsojena na najvišjo stopnjo psihološkega stresa, zato rezultatov ne smemo jemati preveč resno. 

IZJAVA

Iz povedanega sledi kompleksno vprašanje: kdo je ta, ki mladim kroji nesigurno prihodnost? Ko zmanjka odgovorov na teoretske zagate, se krivdo za stanje elegantno zvali na sistem. 

IZJAVA

Sistemski problemi potrebujejo sistemske rešitve, a ministrstvo namesto tega predlaga, da probleme rešujemo študentke in študentje sami s svojo študentsko čarobno palico. 

IZJAVA

Namesto čarobne palice nam ministrstvo ponuja roko. 

IZJAVA

Ker študentarija kot vedno pretirava, prisluhnimo, kaj smo v času trajanja krize vendarle pridobili. 

IZJAVA

Na koncu pa le dobimo odgovor na začetno vprašanje, kaj je rešitev in kako jo najti - s sodelovanjem. 

IZJAVA

Zaključujemo današnjo blazno resno, znanstveno ter objektivno naravnano oddajo. Glede na povedano in očitne kadrovske menjave zaposlenih na pristojnem ministrstvu se zdi, da bomo v visokem šolstvu res potrebovali čarobno palico. Do takrat pa nam lahko za ohranjanje pozitivnega pogleda na prihodnost služi zaključna misel.

IZJAVA

V krizi priložnosti išče in negativno propagando širi Eva.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness