Protestne zasedbe univerz v Hongkongu

Oddaja
2. 12. 2019 - 16.00

*Na fotografiji je podoba "Pujsa Li" iz samolepilnih listkov, ki so ga na kampusu Univerze Warwick v Hongkongu sestavili študenti z dovoljenjem univerze. Gre za inštalacijo v sklopu tako imenovanega "Lennon zida", ki se pojavljajo po več lokacijah v Hongkongu kot mesta, kamor ljudje lepijo napise s slogani, s katerimi izražajo mnenja v sklopu protestov. Toda to specifično podobo so študenti kitajskega porekla z omenjene univerze doživeli kot rasistično sporočilo, saj je pujsa kot žaljivo asociacijo mogoče zaslediti že iz časa japonskega napada na Kitajsko v drugi svetovni vojni. Tedaj so kot žaljivko izumili "Pujsa Zhi Na", s katero so dehumanizirali kitajsko prebivalstvo. Uporaba sorodnih podob v nasprotovanju Kitajski v času hongkonških protestov je izzvala protestno izjavo s strani kitajskih študentov. Temu je sledil še odziv avtorjev podobe pujsa na Lennon zidu.

Pozdravljeni v oddaji Pod katedrom, v kateri bomo danes rekonstruirali dogajanje na univerzah v Hongkongu v zadnjih nekaj tednih. Na več univerzah so namreč potekali spopadi med študenti in policijo, pri tem so tako mednarodni podporniki protestov kot tudi vodstva univerz v javnost pošiljali izjave, v katerih različno interpretirajo dogajanje.

Med hongkonškimi študenti že dlje časa mnogi sodelujejo na protestih, ki v Hongkongu potekajo od marca letos. Ti so letos vzniknili še pred vsakoletnimi julijskimi protesti za večjo avtonomijo Hongkonga, s katerimi običajno pospremijo obletnico ustanovitve te posebne administrativne regije. Pri tem je leta 1997 ta prešla iz statusa britanske kolonije v samostojno enoto, ki upravno spada pod Kitajsko. Letošnji od marca trajajoči protesti so se začeli, potem ko so oblasti javno objavile predlog tako imenovanega zakona o izročanju. Tega so hongkonške oblasti umaknile v začetku septembra, a se protesti nadaljujejo zaradi novih zahtev.

Javlja se Matej Kavčič
Anonymous
 / 2. 7. 2018

Enajstega novembra so študenti in drugi protestniki zasedli več univerz z namenom, da izzovejo splošno stavko v mestu. Naslednja dva dneva sta se z vstopom policije na kampuse sprevrgla v nasilne spopade. Prisluhnimo najprej Skupni izjavi o policijski brutalnosti in akademski svobodi, ki jo je 15. novembra podpisalo skoraj 70 aktivističnih organizacij in univerz iz Avstralije, Velike Britanije, Francije, Kanade, Južne Koreje, ZDA in nekaterih drugih držav.

 

Po petih mesecih od začetka hongkongškega protestnega gibanja temu še vedno ni videti konca.

Dvanajstega novembra so policisti v zaščitni opremi za nadzorovanje izgredov vdrli na kampuse Kitajske Univerze v Hongkongu, Univerze v Hongkongu, Mestne Univerze v Hongkongu in Hongkonške Politehniške Univerze. Njihov vdor v kampus Kitajske Univerze v Hongkongu je vodil v cel dan trajajoč spopad, saj so študenti branili svojo univerzo.

V kampusu je policija brez prestanka streljala s plastičnimi naboji in metala pločevinke solzivca ter tako poškodovala vsaj 60 študentov in zaposlenih. Nekateri so med policijskim obleganjem izgubili zavest, izstreljenih je bilo več kot tisoč nabojev v enem samem dnevu v imenu brutalnih in nepotrebnih povračilnih ukrepov proti študentom. Niti rektorju ni bilo prihranjeno s solzivcem. Kljub temu da je policija večkrat poskušala upravičiti svoja dejanja, so zaposleni na univerzah začeli peticijo, da bi obsodili nezakonit vdor na kampuse.

Ta dogodek je le eden od neštetih primerov policijske brutalnosti v Hongkongu, vključno s tem, da se nekatere policiste obtožuje skupinskega posilstva in kasneje javne diskreditacije najstnice, in vključno s tem, da so prejšnji mesec iz neposredne bližine s pravimi naboji streljali v 16- in 21-letna protestnika v Sai Wan Ho-ju. Slednja žrtev je bila do nedavnega v kritičnem stanju, saj je prestal operacijo, v kateri so odstranili ostanke metka iz njegove desne ledvice in dela njegovih jeter. V drugem nedavnem dogodku je 22-letni Alex Chow Tsz-Lok, študent Hongkonške Univerze za znanost in tehnologijo umrl, saj je padel s parkirišča, ko je bežal pred policijsko racijo.

Podpisniki te izjave smo različne skupine in posamezniki s celega sveta, ki jih globoko skrbijo omenjeni dogodki in podobni incidenti. Močno obsojamo institucionalizacijo policijskega nasilja, groženj in kršenja človekovih pravic ljudem v Hong Kongu. Posebej zavračamo nedovoljen vstop v omenjene štiri univerze v Hong Kongu v zadnjih nekaj dnevih ter spremljajoče neupravičeno nasilje. Takšno ravnanje ne le, da ogroža študente in zaposlene na univerzi, temveč predstavlja neposreden napad na državljanske svoboščine in človekove pravice Hongkongčanov.

Iz teh razlogov pozivamo mednarodno skupnost, da podpre Hongkong in prepreči nadaljnje policijsko nasilje in da podpre človekove pravice v Hongkongu. Prav tako pozivamo vodstva visokošolskih institucij po svetu, da obsodijo vdor hongkonške policije v univerze. Nadalje pozivamo izobraževalne institucije in konzulate v Hongkongu za kakršnokoli možno pomoč študentom, ki trenutno študirajo v tem mestu.

Kjerkoli že smo v tem trenutku, solidarno podpiramo vsakega Hongkongčana v tem boju za svobodo, demokracijo in pravico.

Borite se za svobodo, podprite Hongkong!

 

Istega dne, torej 15. novembra, so vodstva omenjenih univerz in tudi nekaterih drugih hongkonških univerz objavila izjavo, v kateri najbolj problematizirajo zasedbo kampusov s strani protestnikov in prosijo oblasti za posredovanje.

 

Družba Hongkonga je v tem trenutku razdrobljena, sečejo jo globoke delitve med družbenimi skupinami, političnimi strankami in celo med družino in prijatelji. V zadnjem tednu smo bili priča pospešenemu naraščanju nasilja in spopadov širom Hongkonga: več univerz je zdaj v rokah protestnikov; na kampusih jemljejo nevarne materiale; zaposleni in študenti so zapustili kampus zaradi skrbi za osebno varnost. Ti dogodki za naše univerze predstavljajo temeljen izziv.

Nobeno politično prepričanje ne daje legitimnosti poškodovanju lastnine, uporabi fizičnih groženj ali uporabi nasilja nad posamezniki. Obžalovanja vredno je, da so družbena nestrinjanja vodila v to, da so univerzitetni kampusi postali politična bojišča ter da odziv oblasti do zdaj ni obrodil sadov. Toda kakršnakoli zahteva, da naj univerze rešijo ta problem, ni v stiku z realnostjo: te zapletene in težke situacije nimajo izvora v univerzah, niti jih ne moremo reševati skozi univerzitetni disciplinski sistem. Ti problemi odražajo nestrinjanja, ki prežemajo Hongkong, zato morajo oblasti s hitrimi in konkretnimi dejanji rešiti ta politični vozel in nemudoma ponovno vzpostaviti varnost in javni red.

Hongkong je naš dom. Pozivamo vse dele družbe, da skupaj delajo na tem, da se v Hongkong povrneta red in mir.

Oblasti Hongkonga so namreč potihoma krivile vodstva univerz za to, da nimajo dovolj nadzora nad svojimi študenti, da bi preprečile tako imenovane ekscese v obliki protestov in upora policiji. V času med 11. in 20. novembrom se je zvrstilo več spopadov med študenti in drugimi protestniki na kampusih ter policijo, nakar se je stanje umirilo. Toda policija je grozila s tem, da bo aretirala vsakogar, ki ga bo videla zapustiti kampuse. Iz tega razloga so mnogi ostali na kampusih še cel teden. Prejšnji četrtek, 28. novembra, je policija zopet vstopila na kampuse in zasedbo končala. Vodstva univerz se zdaj osredotočajo na odstranitev nevarnih materialov in orožja, kot so loki in opeke, in zaenkrat ne omogočajo prostega vstopa na kampuse.

Rekonstrukcijo zasedbe je v premočenih čevljih spisala Hana R.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.