Študentski obvestilnik

Oddaja
24. 4. 2023 - 16.00

Danes se bo ob 18. uri na dislocirani enoti Filozofske fakultete na Zavetiški ulici odvijal pripovedovalski večer Zgodbe o norosti. Na dogodku bodo študentke in študentje prvega letnika etnologije in kulturne antropologije pripovedovali na terenu zbrane zgodbe o ljudeh, ki jim je skupnost dodelila oznako tako imenovanih mestnih ali vaških posebnežev. Zgodbe o nenavadnih ljudeh, ki so obveljali za nore, lahko poslušate v predavalnici P2.

Prav tako ob šestih zvečer se bo na Filozofski fakulteti v sklopu projekta Psihološka svetovalnica odvijala delavnica Ali prav slišim? V uro in štirideset minut dolgi delavnici, ki jo bosta vodili študentki magistrskega študija psihologije, bo govora o tem, kakšno vlogo ima poslušanje v pogovoru, kako aktivno poslušati in kako ustvariti varen prostor za deljenje. Delavnica bo potekala v predavalnici 02A.

Če vas zanimajo tuji jeziki in tudi gledališče, dobite kombinacijo obojega ob sedmi večerni uri v Jenkovi dvorani, kjer bo potekala gledališka predstava sanskrtske gledališke skupine Filozofske fakultete. Na predstavi bo uprizorjena epizoda iz enega od dveh najpomembnejših sanskrtskih epov stare Indije – Ramajane, in sicer Bhasova igra Valivadha oziroma Valinova smrt. Za ohranitev avtentičnosti bo predstava potekala v staroindijskem izvirniku.

Če pa vas bolj zanima film, se lahko ob sedmih zvečer odpravite v galerijo Središče v Hostlu Celica, kjer se bo odvijal filmski večer kratkomontažnih filmovki ga organizirata KUD sestava in Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete. Na sporedu so trije krajši filmi, in sicer slovaški film Protestni shod, češki film Bil sem mladostniški intelektualec ter poljski film Konjederec.

V torek, 25. 4., bo ob štirih popoldan na Študentskem Kampusu potekal Obnovitveni tečaj prve pomoči, ki ga organizirata Resor za socialo in zdravje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in Rdeči križ. Če ste že pozabili, kako poviti poškodbo s kompresijsko obvezo ali kakšno je razmerje med zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem pri oživljanju, se na tečaj, na katerem boste to znanje ponovno osvojili, prijavite na povezavi, ki jo dobite na Facebook strani dogodka

Prav tako v torek bo v sklopu projekta Varuhinje rek potekala delavnica Gverila marketing. Na delavnici bo razloženo, kaj sploh je gverila marketing, kakšne so strategije te metode in kako jo uporabljati za okoljevarstvene namene. Razlage pa bodo podkrepljene tudi s primeri, kako v javni sferi z grafiti iz maha ustvarjati okolju prijazno vidnost sporočil. Dogodek, organiziran v sodelovanju z Mladimi za podnebno pravičnost, bo potekal ob petih popoldan na območju Trnovega oziroma Prul. Za udeležbo na dogodku se je potrebno predhodno najaviti na elektronski naslov varuhinje.rek@gmail.com.

V sredo, 26. aprila, bo ob petih popoldan na Medicinski fakulteti v mali predavalnici potekalo predavanje Ko pljuča ne znajo več dihati. Na predavanju bo iz aplikativnega vidika obravnavan pljučni rak, tretja najpogostejša oblika raka v Sloveniji. Predavateljici bosta predstavili osnove epidemiologije, preventive, diagnostike in zdravljenja, ter tudi nekaj kliničnih primerov. Udeležbo na dogodku je treba predhodno prijaviti, povezava pa se nahaja na Facebook strani dogodka.

Univerzitetna ustanova inženirja Milana Lenarčiča je razpisala štipendije za študentke in študente Univerze v Ljubljani, ki dosegajo nadpovprečne študijske rezultate in so vpisani v študijske programe druge ali tretje stopnje ali v četrti letnik enovitih študijskih programov. Pogoj za pridobitev štipendije je doseganje povprečne ocene 9 na predhodni stopnji študija. Do več informacij o štipendiji in do prijavnega obrazca lahko dostopate na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Znanstvena in kulturna ustanova Slovenska matica je podaljšala prijavni rok za prijavo na natečaj za najboljši filozofski esej na temo Pot k resnici in Dobremu, ki ga organizira skupaj s Slovenskim filozofskim društvom. Na natečaj, ki je namenjen tako študentkam kot dijakinjam, se lahko prijavite do 3. maja. Več o tematiki filozofskega natečaja in formalnostih prijave si lahko preberete na spletni strani Slovenske matice.

Do 30. aprila so odprte prijave na scenaristično delavnico Kratka scena, ki jo organizirata Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije. Na polletni delavnici se boste seznanili s teorijo in praksami scenaristične aktivnosti ter kako razviti idejo in napisati scenarij za kratki film. Kaj vse boste počeli na delavnici in kakšno dokumentacijo je treba priložiti k prijavi, si lahko preberete na spletni strani Društva slovenskih režiserjev in režiserk

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.