Valovi butajo, jetra rastejo

Valovi butajo, jetra rastejo

Aktualno-politična novica

Z začetkom zimskih temperatur bi marsikdo raje vzel dopust in si energijo napolnil nekje na toplem na valovih. Morski valovi pa bi v prihodnje lahko posredno učinkoviteje napolnili tudi baterije naših naprav.

 

Težava dosedanjih generatorjev elektrike na valove tiči v mehanskih premikajočih delih, ki jih je zaradi korozije in udarjanja valov treba pogosto vzdrževati. Podjetju Oscilla Power pa je uspelo izdelati generator, ki za proizvajanje energije uporablja učinek magnetostrikcije. Magnetostrikcija je lastnost, ki se pojavi v feromagnetnih materialih, kot sta na primer železo ali aluminij. Ko tak material izpostavimo magnetnemu polju, se začne magnetizirati, to pa povzroči rahle spremembe dimenzij materiala. Prav takšen proces magnetostrikcije v obratni smeri uporablja novi generator na valove.

Zamisel podjetja Oscilla je uresničena v obliki plavajoče boje, ki vsebuje feromagnetno kovino. Pod gladino je na bojo s kabli povezana težka plošča, ki zaradi inercije, teže in upora skoraj miruje. Ob prihodu valov se boja na površju premika in nanjo zaradi povezanih kablov deluje velika sila. Sila prek hidravličnih batov povzroči stiskanje in raztezanje feromagnetnega materiala, ki proizvaja magnetno polje. To pa se nato preko tuljav pretvori v električno energijo.

Generator je za zdaj še v prototipni fazi v obliki štirimetrske boje, a podjetje namerava do leta 2018 izdelati bojo, ki bo tehtala 1000 ton in merila 30 metrov. Ta naj bi povprečno proizvedla 600 kilovatov, približno toliko, kot proizvede vetrna turbina.

 

Nakazuje se tudi rešitev za vse, ki si bodo s pretiranim veseljačenjem v zimskem času nepovratno okvarili jetra. Mednarodna raziskovalna skupina pod vodstvom Hebrejske univerze v Jeruzalemu je v reviji Nature Biotechnology objavila novo tehniko za vzgojo človeških hepatocitov v laboratoriju.

Hepatociti so osnovne celice jeter in imajo pomembno vlogo pri številnih presnovnih procesih. V telesu imajo hepatociti izjemno sposobnost regeneracije, izven telesa pa to sposobnost hitro izgubijo. Raziskovalci so odkrili, da so nekateri hepatociti občutljivi na oncostatin M. To je signalni protein, povezan z obnovo jeter pri zdravem posamezniku. V prisotnosti oncostatina M se določeni hepatociti nadzorovano delijo in lahko tvorijo delujoče jetrno tkivo. S to tehniko lahko dosežemo do 40 delitev izvorne celice in tako pridobimo velike količine jetrnega tkiva.

Umetno vzgojeno jetrno tkivo se vsakodnevno uporablja pri preizkušanju novih zdravil, raziskavah jetrnih bolezni in rakastih obolenj. Delujoči hepatociti pa nakazujejo tudi nov korak pri razvoju umetnih jeter.

 

O energiji morja in umetnih jetrih sva razmišljala Ian in vajenec Fran.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.