Virolovke

Aktualno-politična novica
27. 10. 2020 - 7.05

Današnja budnica je priča temu, kako širok je domišljijski prostor snovanja idej za spopadanje z virusi. Ekipi znanstvenic in znanstvenikov je uspelo zasnovati nanodelce, ki hkrati vežejo virusne delce in posrednike vnetnega odziva, ki lahko v presežni količini v krvi izzovejo življenje ogrožajočo citokinsko nevihto. O lovilnih nanodelcih so poročali v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

V preteklih mesecih smo že poslušali o mnogih terapevtskih pristopih za preprečevanje razvoja hude oblike bolezni COVID-19. Naj omenimo zgolj sintetična protitelesa, protivnetno zdravilo deksametazon, dva inhibitorja virusnega pomnoževanja, remdesivir in favipiravir, zanimiva pa je tudi uporaba molekularnih vab. Molekularne vabe lahko ulovijo delce novega koronavirusa, s tem pa jih odvrnejo od vezave na celice na površinah dihalnih poti.

Pojenjanje zalog remdesivirja v EU
 / 7. 10. 2020

Primer molekularne vabe je receptor ACE2, s pomočjo katerega virusni delec vstopi v celico. Če bi telo preplavili z ACE2, bi virusu načeloma preprečili vstop v celico in pomnoževanje, saj bi prostoplavajoči receptor tekmoval za vezavo na virus. Zaradi nevtralizacije virusa in posledično zmanjšanega virusnega bremena na telo oziroma količine virusa v telesu bi bržda izboljšali izide zdravljenja.

Znanstveniki in znanstvenice iz pričujoče raziskave so šli z zasnovo še korak dlje. Namesto prostoplavajočih receptorjev ACE2 so za zdravljenje pripravili nanodelce z dvojnim delovanjem – protivnetnim in protivirusnim. Nanodelce so pripravili tako, da so skupaj zlili delčke membran dveh različno pripravljenih človeških celic: takšnih, ki izražajo veliko receptorja za novi koronavirus, ACE2, in takšnih z receptorji za vnetne citokine, kakršen je interlevkin šest. Interlevkin šest igra pomembno vlogo pri pretiranem vnetnem odzivu, ki lahko pri COVID-19 vodi tudi do smrtnega izida.

V Iranu se soočajo s preobremenjenim zdravstvenim sistemom, prihaja do kupovanja zdravil za izbrane
 / 21. 10. 2020

Zaradi nezadostnih zalog gensko spremenjenih miši, ki bi izražale človeški ACE2, je znanstveni ekipi zaenkrat uspelo pokazati zgolj protivnetne lovilne učinke izdelane formulacije; upočasnitev virusne okužbe so pokazali in vitro, ne pa tudi na živih organizmih. Pristop lovljenja kužnih delcev z molekularnimi muholovkami je hiter in ponuja terapevtsko možnost tudi za pozno fazo bolezni COVID-19. Zdravljenje z lovilci je vsekakor zanimivo tudi za prestreganje in nevtralizacijo drugih tujkov, vseeno pa bo treba pred bolj množično uporabo nanodelcev s protivirusnim delovanjem preveriti še njihovo varnost in učinkovitost.

Nad mišelovkami kar v miših se navdušuje Luka.

 

DRUGE POVEZAVE:

https://www.the-scientist.com/news-opinion/blood-pressure-meds-point-the-way-to-possible-covid-19-treatment-67371

https://www.the-scientist.com/news-opinion/insight-into-dexamethasones-benefits-in-severe-covid-19-67647

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.