Vstali primorski študenti

Oddaja
21. 10. 2019 - 17.00

Glede oviranja postopka kandidature na volitvah v ŠOUP
 / 21. 10. 2019

Med primorskimi študenti se je vzpostavila tretja generacija upornikov proti vodstvu in delovanju Študentske organizacije Univerze na Primorskem, ljubkovalno ŠOUP. Gibanje pod imenom Študentska lupa, ki je aktivno predvsem na socialnih omrežjih, na katerih opozarjajo na številne nepravilnosti ŠOUP-a, je z inovativnimi metodami prekinilo volitve. Na enem izmed volišč so namreč poškodovali volilne imenike in v volilno skrinjico vlili črnilo. Volilni komisiji tako ni ostalo drugega, kot da razveljavi volitve in razpiše ponovne, ki bodo potekale jutri in v petek. Funkcionarji Študentske organizacije so bili po skorajda filmski akciji pretreseni in šokirani. Prisluhnimo predsedniku ŠOUP-a Juretu Ciglarju in rekonstrukciji tragičnega dogajanja med razveljavljenimi volitvami.

Izjava

Študentski uporniki pa s sabotažo niso uresničili svojih želja, to je ponovitve celotnega volilnega postopka, in so že napovedali miren protest v času ponovljenih volitev. ŠOUP sicer goji dolgoletno tradicijo sodelovanja pri aferah, tokrat bojda ni prvič omejeval možnosti neodvisnih študentov, da bi kandidirali na volitvah članov študentskega zbora. Taktiko omejevanja pravice do kandidature predstavi anonimna predstavnica Študentske lupe. Njene izjave smo zaradi zaščite osebnih podatkov prepisali in posneli. 

Izjava

Ciglar pa očitke zavrača. Vsi postopki so bili po njegovih besedah v skladu z odlokom o volitvah, vključno z zavrnitvijo devetih neodvisnih kandidatov. 

Izjava

Prepričan je celo, da upora ne vodijo študenti sami, temveč so v ozadju javne osebnosti, celo novinarka Radia Koper. 

Izjava

Vendar pa predstavnica Študentske lupe opozarja, da je to le del politične taktike. ŠOUP naj bi dokaj uspešno izvajal pritisk na vse, ki javno nasprotujejo njihovemu delovanju. 

Izjava

O dvigu minimalne urne postavke za študente
 / 11. 10. 2019

Novinar Neodvisnega obalnega radia Toni Bračanov predstavi, na kakšen način ima ŠOUP vzpostavljene povezave z nekaterimi političnimi akterji. To še krepi potencialni pritisk na upornike.

Izjava

Ciglar seveda zavrača takšne in podobne očitke. Sebastjana Kokla osebno pozna le na videz in ˝živio, zdravo˝, daleč od tega, da bi Kokl vplival na delovanje organizacije. 

Izjava

Vedno nekaj novega, novice, novice
 / 17. 4. 2019

Ciglarjev skorajda neznanec Kokl pa je še vedno direktor. Sicer ne krovne organizacije ŠOUP, ta nima direktorja, odkar je bil Kokl pravnomočno obsojen zaradi ponarejanja listin. Sedaj vodi zavod, ki je nastal pod njenim okriljem. Povzame Toni Bračanov.

Izjava

Jutrišnje in petkove volitve bodo kljub dosedajšnjim radikalnim metodam Študentske lupe potekale v mirnem ozračju. Uporniki tokrat ne bodo preprečili izvedbe, zatrjuje predstavnica Študentske lupe.

Izjava

Pa vendar je volilna komisija pripravljena tudi na morebitne naključne volilne nepokorščine. Ciglar povzame varnostne ukrepe.

Izjava

Bračanov opozarja, da podobno kot v preteklih uporih primorskih študentov brez množične podpore študentskega življa do drastičnih sprememb ne bo prišlo.

Izjava

Jutrišnje volitve, ki po mnenju protestnikov ne bodo demokratične in svobodne, bodo, kot vse kaže, še za dve leti podaljšale oblast trenutnega vodstva. Zoper protestnike, ki so izvedli diverzijo, bodo sproženi kazenski in odškodninski postopki. Dobrodošli v demokraciji, v kateri državni aparat dostikrat raje preiskuje opozicijo kot oblast. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

saj nikjer ne piše, da je to demokracija

Grega in Jure sta oba gnide lp

še nima dovolj

Gnida te je rodila majmune zatucani

Itd... bedno

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.