Evropina sedmina

Kulturna ali glasbena novica

Tokratni prelet višjih manifestacij našega bivanja začnimo v Kinoteki, kjer se danes s predvajanjem filmov Sedmina Matjaža Klopčiča in Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika ob osemnajstih začenja retrospektiva slovenskega filmskega arhiva. Izbira filmov je primerna namenu dogodka, ki naj bi bil v proslavitvi konca sedemdesetletnice druge svetovne vojne. Sedmina, ki ga kritiki označujejo za vrh v ustvarjanju Matjaža Klopčiča, popiše pripetljaje in nezgode, ki jih v življenje bodočih maturantov Nika in Marije vpelje nastop druge svetovne vojne. Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika, za katero je režiser na Pulskem filmskem festivalu leta 1989 prejel Zlato areno za najboljšega režiserja, po drugi strani govori o vzponu in padcu, ki jo v življenje družine kavarnarjev vpelje že omenjena morija. Če tematiko dogodka umestimo v širši kulturni kontekst, lahko zaznamo njegovo skladnost z vseprisotnim in stalno odvijajočim se napredkom. Po celoletnem govoričenju o prvi svetovni vojni smo končno stopili naprej in se začeli ukvarjati z drugo.

 

V Cankarjevem domu danes poteka prva ponovitev predstave Evropa – Monolog za mater Korajžo in njene otroke po dramaturški predlogi hrvaške dramatičarke, režiserke in pisateljice, Ivane Sajko. Pogovarjali smo se z režiserjem predstave, Primožem Ekartom, ki nam za začetek pove nekaj o predstavi nasploh.

Izjava je dostopna na posnetku.

Več o tem, kako se med seboj zvežejo aktualno dogajanje, mit o Evropi in tematika Brechtove drame Mati Korajža in njeni otroci.

Izjava je dostopna na posnetku.

Tema igre je, kot je to pogosto značilno za današnji čas, izrazito uporne narave. Za konec nekaj o tem, kako je upor, tematiziran v predstavi, zvezan z nekim širšim kontekstom in o tem, kako svojo vlogo razumejo umetniki.

Izjava je dostopna na posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness