Poezija in dostopnost

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2014 - 14.15

V banalnost nakupovalnih centrov se redko zateče kakšna pesem. V naša življenja so se prikradli počasi in po tihem, vendar nas brez njih skorajda ni več. Zato se le poredko soočimo z nakupovalnim vozičkom in z deležem našega življenja, ki si ga lasti. S tem problemom se spopada pred kratkim izdana pesniška zbirka Davida Bedrača. Naslovljena Tvoj nakupovalni voziček je izšla pri založbi Beletrina, ki je minuli večer v svoji knjigarni gostila pogovor z avtorjem. Pogovor je vodila Petra Koršič, mi pa prisluhnimo o načinu pesnikovega soočanja z družbo:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Pogovor je zavil tudi v smer snovanja same zbirke:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Avtor je nazadnje prebral tudi par svojih pesmi. Prisluhnimo Plastični vrečki:

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Zdi se, da je dostopnost vrednota, ki služi le še zakrivanju družbi lastnih segregacijskih strasti. Ali to drži, lahko ugotovite na zaključnem seminarju Beletrininega projekta Razširimo obzorja kulturnega, ki bo jutri potekal v prostorih Kina Šiške. Projekt je preteklih par mesecev aktivno raziskoval fizično, spletno in komunikacijsko dostopnost v kulturi za osebe z različnimi oviranostmi. Pri tem ga odlikuje predvsem metodologija raziskovanja, ki sledi načelu »Nič o nas, brez nas«. Pri raziskovanju so tako sodelovale osebe, ki imajo neposredno izkušnjo oviranosti. O razlogu za takšen pristop smo se pogovarjali s strokovno vodjo projekta Almo Čauševič:

*Izjava se nahaja v posnetku.

V raziskavi so poleg Kina Šiške sodelovali tudi Cankarjev dom, Slovenski etnografski muzej in Kinodvor, zaradi tega smo povprašali o njihovem odzivu na rezultate:

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness