Britoff pod Snežnikom

Aktualno-politična novica
rojc
26. 1. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Protesti prot gradnji migrantskega centra v Ilirski Bistrici
 / 25. 4. 2019
Ilirska Bistrica, občina z nekaj več kot 4000 13.000 prebivalci, ima župana posebne sorte – to je Emil Rojc. Širša javnost ga bržkone pozna po njegovem gorečem nasprotovanju beguncem. Nepopustljivo je nastopil ob nameri nekdanje vlade, da bi v občini postavili sprejemni center za begunce. Župan je bil tudi prvopodpisani pod pobudo županov obmejnih občin za aktivacijo 37.a člena aprila lani.

Malo manj znano dejstvo je, da je bil Rojc član stranke SD. S poudarkom na pretekliku. Nadzorni odbor stranke ga je namreč pred kratkim izključil iz partije. Razloga pa ne gre iskati v nasprotovanju migracijam, kot bi morda pričakovali. Vrhuška socialnih demokratov ga je izključila zaradi žaljenja novinark Primorskih novic. Rojc je novinarkam, ki so poročale o načrtih za gradnjo avtoceste med Postojno in Jelšanami, namreč očital, da imajo kurji sindrom, člankom pa, da so na nivoju kure nesnice.

V nadzornem odboru rdečih kapitalistov, kot SD rad poimenuje urednik provladnega Siola Peter Jančič, so zapisali, da se Emil Rojc, citiramo, “kljub pozivom Nadzornega odbora SD ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja" – konec citata. Zanimivo, predlog o izključitvi je podal podmladek stranke Mladi forum.

Permanentno izdajstvo socialne demokracije
 / 30. 4. 2019
Eliminacija Rojca iz stranke pa ima še večje učinke. Z ilirskobistriškega območja je stranko zapustilo kar nekaj članov. Med njimi celotna svetniška skupina v ilirskobistriškem občinskem svetu, predsednik območne organizacije Osrednja Primorska in z njim vsi člani predsedstva razen enega. Prav tako je odstopil podpredsednik občinske organizacije  SD, tudi z njim pa so stranko zapustili vsi člani predsedstva razen enega. Skupno 16 ljudi. Z vrha SD sicer pojasnjujejo, da so na ilirskobistriškem pridobili kar nekaj novih članov.

V občinskem svetu, v katerem so bili socialdemokrati s sedmimi svetniki najmočnejša skupina, kljub vsemu ni pričakovati večjih težav. Občinski svetnik Borut Rojc, sin župana, je na družbeno omrežje zapisal, citiramo: “Svetniki bivše svetniške skupine SD v Občinskem svetu Občine Ilirska Bistrica smo se dogovorili in formalno izpeljali postopek, da bomo na naslednji seji OS nastopili kot samostojna svetniška skupina z imenom Povezovalna lista Emila Rojca. Z imenom želimo povedati, da je naš cilj sodelovati z vsemi političnimi opcijami, ki jim je interes napredek naše Občine. Tako v Občinskem svetu Občine Ilirska Bistrica kot v Državnem zboru Republike Slovenije. Za konec lahko povem še, da so med nami ostali tudi nekateri člani SD-ja, vendar jih ne bomo izključevali iz ekipe” – konec citata. Sin sicer meni, da je izključitev posledica županovega sodelovanja z Janševo vlado.

Za konec pa predstavimo še del zapisa župana, s katerim se je odzval na izključitev. Citiramo: “In končno je v tej »kurji zgodbi« le postalo jasno tisto, kar sem po tihem sumil ves čas napadanja Primorskih novic name, na mojo družino in tiste, ki so z menoj sodelovali. Med SD in Primorskimi novicami obstaja tesna sprega. Pokazalo se je, da so mi tisto najbolj podlo, kar se mi je v politiki dogajalo, povzročali pravzaprav »moji«” – konec navedka. Sile kontinuitete še živijo.

Ob osmih

Nova italijanska politična kriza
 / 14. 1. 2021
Italijanski premier Giuseppe Conte bo čez slabo uro ministrom podal svoj odstop, za tem bo odstopno izjavo podal še predsedniku države Sergiu Mattarelli. Z manevrom si Conte poskuša zagotoviti podelitev vnovičnega mandata za formacijo nove, močnejše vlade, po tem ko je koalicijsko barko zapustila manjša stranka Italia Viva z Matteom Renzijem na čelu. Potezo bo Conte taktično napravil pred za sredo napovedanim senatnim glasovanjem o pravosodni reformi. Spomnimo: kljub odhodu stranke Italia Viva iz koalicije je Conte preživel nezaupnico v spodnjemu domu parlamenta, kasneje še nezaupnico v senatu. V vladi sta ostali stranki Gibanje petih zvezd in Demokratska stranka, poleg njiju še dve manjši levi stranki. Vse niti bo tako imel v rokah predsednik Mattarella. Možnosti je več: ponovni mandat za sestavo vlade dobi Conte, mandat za sestavo dobi kdo drug ali pa sledijo predčasne volitve.

Z indijskega ministrstva za elektroniko in informacijske tehnologije so sporočili, da bodo junija letos za stalno prepovedali 59 mobilnih aplikacij v kitajski lasti. Med aplikacijami sta tudi TikTok in WeChat. Začasno prepoved so izdali že junija lani, a hkrati lastnikom omogočili možnost pritožbe. Odgovori očitno niso bili zadovoljivi. Po mnenju indijske vlade, ki jo vodi Narendra Modi, aplikacije med drugim predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Do sedaj je bilo v več serijah prepovedanih okrog 260 aplikacij, prepovedi pa so začeli izdajati po lanskih incidentih indijskih in kitajskih vojakov v Himalaji.

Predlog za izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija o razrešitvi generalnega direktorja Igorja Kadunca
 / 21. 10. 2020
Programski svetniki Radiotelevizije Slovenija so na včerajšnji seji izglasovali novega generalnega direktorja. To je postal predsednik nadzornega sveta RTV Andrej Grah Whatmough. Funkcijo bo nastopil 25. aprila; dan prej se mandat namreč izteče aktualnemu direktorju Igorju Kaduncu. Na razpis sta se poleg Graha Whatmougha prijavila še že omenjeni Kadunc in direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak. Za imenovanje novega direktorja je bilo treba v 29-članskem programskem svetu dobiti 15 glasov – potrebna sta bila dva kroga, v katerem sta se pomerila novoizvoljeni in Gorščak. Andrej Grah Whatmough je bil v nadzorni svet Zavoda imenovan pred petimi leti, in sicer iz kvote stranke SMC, takrat še pod Mirom Cerarjem.

Na fotografiji ilirskobistriški župan Emil Rojc na protimigrantskem protestu v Črnomlju, v ospredju poslanec SDS Branko Grims.

Vir fotografije: https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-crnomlju-protest-za-varovano-mej...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Popravek: Občina Il. Bistrica ima nekaj manj kot 14.000 prebivalcev, nekaj manj kot 4.500 pa jih ima mesto Il. Bistrica. :)

Hvala za opozorilo :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness