OFF napak pri zdravstveni obravnavi pacientov

Aktualno-politična novica
12. 2. 2014 - 14.00
 / OFF

V Trstu je bila pred kratkim izvršena preventivna konfiskacija prostorov socialnega centra Etnoblog. Uporabniki prostorov so v spremstvu policije iz lokala pobrali le tehnične aparature v lasti socialne kooperative, brez da bi lahko opravili vzdrževalna dela, za katera so bili uradno dogovorjeni v pričakovanju obiska občinske komisije, pristojne za ugotovitev ustreznosti požarne varnosti prostora. Etnoblog je sicer že novembra lani prejel neuradno odobritev za sprejetje tristo obiskovalcev, ki pa je zaradi birokratskih zapletov še niso uspeli legitimizirati. Pritožba na zaplembo prostorov Etnobloga bo na tržaškem sodišču obravnavana jutri. Istočasno se odvija spletna peticija za ohranitev Etnobloga, preko katere so uspeli zbrati že več kot 1500 podpisov podpore. Podporo Etnoblogu lahko izrečete na firmiamo.it/salviamo-etnoblog. Etnoblog je edini socialni center v Trstu, ki daje prostor alternativni kulturi. Poleg tega je pobudnik številnih iniciativ v podporo in zaščito imigrantov, odvisnikov od drog in samostojnih spolnih delavk in delavcev.

Ob pomanjkanju skupnih prostorov se mladi pogosteje zatekajo v virtualni svet. V teh dneh se je v Padovi zgodil že deveti samomor mladoletnikov, ki je nastal kot posledica odnosnih peripetij, natančneje žaljivih komentarjev in cybermobinga na znanem socialnem omrežju Ask.fm. Kaj je Ask.fm? Gre za socialni medij, ki služi anonimnemu postavljanju vprašanj in odgovarjanju nanje. Vsi uporabniki ask.fm so za razliko od facebooka, twitterja in ostalih socialnih omrežij že po defaultu popolnoma anonimni, zaradi česar ga številni izkoriščajo za sproščanje neartikuliranih izpadov verbalnega in psihološkega nasilja. Samomor v Padovi je naredila štirinajstletnica z uporabniškim imenom Amnesia, ki je na omrežju izpovedala svojo socialno stisko, v odziv pa prejela nasilno zmerjanje in pozive k samomoru, ki ga je potem tudi dejansko naredila.

Tajsko ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo glavne opozicijske Demokratske stranke po razveljavitvi volitev, ki so jih spremljali protivladni protesti. Sodišče je ocenilo, da zahteve za oceno ustavnosti ne bo obravnavalo, ker ni zadostne osnove. Tajska opozicija je v začetku februarja na ustavnem sodišču v Bangkoku vložila zahtevo za razveljavitev parlamentarnih volitev, ki so potekale 2. februarja, ker volitve zaradi blokad volišč niso uspeli izvesti v istem dnevu. Zahtevali so tudi razpustitev vladajoče stranke Pheu Thai premierke Yingluck Shinawatra in prepoved opravljanja javnih funkcij predstavnikom stranke za pet let. Opozicijska Demokratska stranka, ki že približno 20 let ni osvojila večine, je bojkotirala februarske predčasne volitve, ki jih je premierka sklicala, da bi pomirila že tri mesece trajajoče množične proteste v državi. Blokirali so tudi dostop do volišč, zaradi česar bodo morali na več voliščih volitve ponoviti. Številni podporniki vladajoče stranke so vseeno odšli na volišča.

Administracija predsednika Zduženih držav Amerike Baracka Obame je objavila nacionalno strategijo boja proti trgovini z divjimi živalmi, med drugim s slonovino, ker to predstavlja resno grožnjo svetovni varnosti in ohranjanju narave. Iz Afrike bo povsem prepovedan komercialni uvoz slonovine, vključno s starinami. Izvoz pa bo mogoč v izjemnih primerih. Ameriška ministrica za notranje zadeve Sally Jewell je povedala, da v zadnjem času prihaja do rekordne rasti povpraševanja po proizvodih iz divjih živali, kar ima uničujoče posledice in slonom ter nosorogom že grozi izumrtje. V Afriki je morda le še pol milijona slonov, na leto pa jih pobijejo okrog 35.000. Trgovina s slonovino na leto navrže do deset milijard dolarjev in pomaga financirati oborožene spopade v Afriki, na kar je nedavno z resolucijo opozoril tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Španski parlament je sprejel zakon o zakonodajni reformi, ki predvideva omejitve glede univerzalne jurisdikcije španskih sodišč. Za špansko pravosodje to pomeni, da bodo morali številne mednarodne kršitve človekovih pravic, ki jih trenutno preiskujejo, kmalu zaustaviti. Zakonodajna reforma naj bi po napovedih konservativne španske vlade pod vodstvom premierja Mariana Rajoya začela veljati v dveh mesecih. Špansko pravosodje bo potem smelo uvesti preiskavo samo v primeru, če so storilci in žrtve španski državljani oziroma v Španiji živeči tujci. V razpravi pred glasovanjem je leva opozicija vladi očitala, da je pokleknila pred "pritiskom mogočnih držav",

Danes ob 17.uri bo v Domus medica na Dunajski cesti 162 v Ljubljani potekala predstavitev knjige Napake pri zdravstveni obravnavi pacientov. Knjigo bo predstavil njen avtor Andrej Robida, izr. profesor pediatrije in javnega zdravja, ki smo ga poklicali tudi za kratko izjavo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

OFF sta pripravila Jatun in Urh.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.