Povzetek 13. redne seje ŠZ ŠOU v Ljubljani

Oddaja
10. 6. 2022 - 16.00

V sredo se je v prostorih Študentskega kampusa odvila 13. redna seja študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Na njej so študentske poslanke in poslanci potrdili dolgo pričakovani proračun za leto 2022, se seznanili s potekom privatizacije Zavoda ŠOLT in po hitrem postopku v paketnem glasovanju sprejeli spremembe štirih internih aktov ŠOU.

Predsednik ŠOU Klemen Petek je na začetku seje predstavil predlog proračuna, ki od prvega branja ostaja nespremenjen. Predlogi, ki so jih opozicijske poslanke in druge študentke podale na uradnih urah predsednika za pogovor o proračunu, tako kljub Petkovim dnevom odprtih vrat niso bili upoštevani pri sestavi letošnjega finančnega načrta.

Sprememba akta o ustanovitvi zavoda Radio Študent in Finančni načrt ŠOU v Ljubljani za leto 2022
 / 27. 5. 2022
Sledilo je branje vnaprej napisanih odgovorov predsedstva na nekatera vprašanja, ki jih je opozicijski poslanski klub Zagon postavil na prejšnji seji, se pravi ob prvem branju proračuna 2022. Petek je med drugim odrecitiral obrazložitev dviga postavke za promocijo ŠOU, ki jo je pripravil Aljaž Velkavrh, vodja Komunikacijsko-informacijskega servisa ŠOU ali KISS in član skupine Povezani. Od leta 2019 se je postavka za promocijsko dejavnost namreč povečala za 36.000 evrov oziroma za kar 50 odstotkov. Kot pojasnjuje Velkavrh, bo s povečanimi sredstvi povrnil ugled ŠOU, ki se ga je v preteklosti »z veseljem vedno znova in znova zapostavljalo in uničevalo«. Obljublja tudi izdelavo novega promocijskega materiala, na primer beach flag-e, roll-up stojala in lončke, če naštejemo le nekatere branike ugleda ŠOU.

Pred glasovanjem o proračunu je poslanec Zagona Bor Ravbar naredil še kratek pregled porabe sredstev predsedstva v koronskem letu 2020. Klemen Petek je predstavitvi sicer oporekal, saj ta po njegovem mnenju ni relevantna za trenutno predsedstvo, ki je bilo izvoljeno konec decembra 2020. A tako on, kot tudi trenutni vodji dveh resorjev Tilen Vodeb Žmavc in Blaž Plazar, so bili člani predsedstva že v prejšnjem mandatnem obdobju. Po dodatnem pojasnilu Ravbarja, da bo opozoril na sistemske probleme porabe sredstev ŠOU, saj proračun letos ni strukturiran bistveno drugače, se je predstavitev kljub pomislekom predsednika nadaljevala. O stroških funkcionarjev med korono, Ravbar.

Izjava

Poleg medkoronskih poslovnih kosil in 300-evrskih taksi prevozov je Ravbar opozoril tudi na visoke stroške telefona, ki so bili iz postavke predsedstva v letu 2020 izplačani funkcionarjem ŠOU. Skupaj so znašali več kot 9.000 evrov. Tilen Vodeb Žmavc, vodja resorja za mednarodno sodelovanje in član skupine Povezani, je pojasnil, da sam za telefonske storitve iz sredstev ŠOU mesečno porabi 55 evrov, kar naj bi bilo po njegovem primerno, saj je še znotraj meje, ki jo določa pravilnik.

Poslovanje ŠOU s TraveLover in dvojno financiranje dogodkov
 / 1. 5. 2022
Ravbar je med stroški predsedstva izpostavil še februarski izlet v Banja Luko. ŠOU je za potovanje najel kombi, poleg tega pa štirim članom skupine Modro za študente izplačal še kilometrino v skupni vrednosti skoraj 1.000 evrov. Med njimi je bil tudi Klemen Petek, ki je nekaj minut pred tem zatrjeval, da se poraba sredstev predsedstva v letu 2020 nanj ne nanaša, saj je bil na trenutno funkcijo imenovan pozneje. Ravbar je opisani dogodek na power pointu poimenoval »Štirje jezdeci apokalipse v Banja Luko«, kar je tako razvnelo direktorja ŠOU Andreja Klasinca, da je prekršil poslovnik študentskega zbora in kljub temu da ni imel besede, kar iz publike vprašal: »kaj to je naziv projekta ali vaš umetniški vtis?«.

Zagon je k proračunu vložil 11 amandmajev, s katerimi bi več sredstev namenili Radiu Študent, Fundaciji študentski tolar, delavnicam za otroke študentskih družin, Tribuni, študentskim organizacijam posameznih fakultet ali ŠOVZ-jem in postavki, namenjeni kulturnim dejavnostim. Vsi amandmaji so bili na glasovanju zavrnjeni, sledil pa je sprejem proračuna. Zanj je glasovalo 32 koalicijskih poslank in poslancev, proti pa 5 članic in članov Zagona.

Govorniški pult je nato zasedel direktor ŠOU Andrej Klasinc, ki je predstavil načrt privatizacije Zavoda ŠOLT.

Izjava

3. redna seja ŠOU o finančnem proračunu za leto 2021
 / 15. 1. 2021
Poslanke in poslanci so z glasovanjem potrdili nadaljevanje privatizacije zavodov ŠOU. Zavodu ŠOU hostel in Beletrini, ki ju je omenil Klasinc, se tako pridružuje še Zavod ŠOLT. Na podoben način je ŠOU lansko leto poskusil privatizirati tudi svoj zavod Radio Študent, a do tega takrat ni prišlo zaradi nasprotovanja javnosti.

Zadnja vsebinska točka dnevnega reda se je nanašala na spremembe internih aktov ŠOU, ki jih je predlagal Klemen Petek. Ena izmed sprememb Poslovnika študentskega zbora bo v prihodnosti onemogočila, da bi študentska poslanka ali poslanec svojo besedo odstopila govorki, ki ni funkcionarka ŠOU. Petek je omejevanje razprave pojasnil s tem, da bi sicer v zboru želelo govoriti na tisoče študentov, kar bi povsem ohromilo delovanje organizacije. Poslanka Zagona Veronika Tržan je izpostavila, da je v zboru 43 poslank in poslancev, ki morajo svojo besedo odstopiti zunanjemu razpravljalcu, tako da že trenutna ureditev omejuje razpravljanje tisočih zainteresiranih študentk in študentov na sejah študentskega zbora.

Po mnenju Zagona je problematična tudi sprememba Volilnega pravilnika ŠOU, glede na katero kandidatur ne bo več mogoče oddati priporočeno po pošti, pač pa jih bo mogoče vložiti le na Študentskem kampusu v času uradnih ur vložišča. Petek je v svoji predstavitvi to spremembo označil kot nomotehnično, na morebitne težave, ki jih prinaša za študentke in študente, ki bodo želeli kandidirati na oktobrskih volitvah, pa opozarja poslanka Zagona Sarah Tkalec.

Izjava

Tržan je izpostavila tudi to, da se sprememb ni obravnavalo na delovnem telesu za pripravo aktov.

Izjava

Člani koalicije, se pravi skupini Modro za študente in Povezani, so nato predlagali proceduralni sklep, naj se o vseh aktih glasuje po hitrem postopku in v paketu. Tako sklep kot tudi akti so bili potrjeni. Zaključujemo z mislijo Klemna Petka: »Ničesar ne delamo v diktaturi, smo še vedno izvoljeni predstavniki«.

 

Poslovnik ŠZ - spremembe in dopolnitve

Volilni pravilnik - spremembe in dopolnitve

Statut - spremembe in dopolnitve

Pravilnik o pritožbeni komisiji - spremembe in dopolnitve

Izjava Zagona o predlaganih spremembah aktov

Amandmaji k predlogu finančnega načrta 2022

Predstavitev porabe sredstev 2020

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness